123Dyzajn bez nazvanyya 5

 

Гроші це жадання мільйонів людей, яке так і залишається мрією. Про них пишуть книги, знімають фільми. У різних країнах гроші бувають дуже, дуже різними. Об'єднує їх одне – люди користуються ними для купівлі та продажу товарів і послуг. По суті, це і є коротке, але ємне визначення самої сутності грошей. Сьогодні ми звернемося до цікавих фактів про гроші.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=3RQqT0xoBBY

* Мільйон американських доларів банкнотами по 100$ важитиме близько 10 кілограмів. Але ще є і банкноти номіналом в 1 000 000 доларів. Однак це всього лише сувенір, а не платіжне засіб. І цей сувенір — предмет колекціонування, який є символом американської мрії. На думку його творця, звичайно. Випустив цю банкноту в 1988 році підприємець Тері Стюард. До речі, зробити це було не так-то просто: спеціально для випуску чоловік зареєстрував Міжнародну Асоціацію Мільйонерів. Організація об'єднала людей всієї планети, що мріяли здобути фінансову незалежність. А купюра в 1 мільйон доларів як раз і стала своєрідним "вхідним" квитком. За основу Тері Стюард взяв банкноту в 10 тисяч доларів, але замість портрета чергового політичного діяча він змалював Статую Свободи. І кожній купюрі було присвоєно серійний номер. Загалом, все так, як і має бути. І знаєте, що написано на зворотному боці? "This certificate is backed and secured only by confidence in the American Dream", що значить "Цей сертифікат забезпечений тільки вірою в Американську Мрію".

* Центральний банк Тринідад і Тобаго став першим юбанком Карибського басейну та п’ятим у Західній півкулі, який використав полімери для виготовлення банкноти. Саме з їх додаванням були виготовлені місцеві 50 доларів. На купюрі зобразили червону квітку гібіскусу та жінку в карнавальному костюмі.

* За валютним курсом, кувейтський динар уже не одне десятиліття утримує статус найдорожчої валюти світу. Станом на 4 січня 2024 року, 1 динар дорівнює 3,254 долара США або 123,6 українських гривень.

* Банкнота номіналом у 100 доларів США є найпоширенішою у світі. На ній зображений Франклін, який ніколи не був президентом США. На інших доларових банкнотах зображені обличчя президентів. І згідно з американським законодавством, на грошах можна зображати портрети тільки вже покійних людей.

* Костариканські банкноти вважаються одними із найяскравіших у світі. На кожній із лицевих сторін купюр представлені видатні чоловіки та жінки, які зробили значний внесок в історію країни. Зворотній бік відрізняється барвистим зображенням різних тварин та рослин, що населяють багату екосистему Коста Ріки: лінивці, колібрі, акули тощо.