У Києві 7 грудня завершився головний сеньйорський турнір року – фінал сеньйорської ліги України.

Протягом року 185 гравців у віці 40 років та старших взяли участь у восьми рейтингових турнірах у Харкові, Києві, Вінниці, Хмельницькому, Львові, Одесі, Нікополі та Рівному. За підсумками цих турнірів 32 найсильніші гравці взяли участь у фіналі із призовим фондом 100 000 гривень.

На першому етапі всіх учасників було розподілено по восьми групах, у яких провели кругові турніри. Московська піраміда зустрічі до 4-х перемог. І одразу стало зрозуміло, що турнір буде дуже завзятим та абсолютно непередбачуваним.

Два майбутні фіналісти турніру львів'янин Тарас Фуканчик та Владислав Скляров із Каменського опинилися в одній групі.

А вже з 1/8 фіналу драматизм того, що відбувається, почав зашкалювати. Лідер рейтингу, переможець турнірів у Хмельницькому та Нікополі Тарас Тягній та у плей-офф отримав перший номер посіву, віддавши суперникам у трьох матчах у групі лише одну партію. Але надії Тараса на перемогу у турнірі вже у першому колі плей-офф розбив Володимир Квасюк. 52-річний вінничанин провів блискучий матч, виграв 4:1, після чого влаштував неймовірно емоційний перфоманс. Так радіти перемозі, як це зробив Квасюк, не виходило навіть у Юрія Пащинського у найкращі роки. Окрім виходу до чвертьфіналу, обігравши лідера команди Дніпропетровської області, Володимир забезпечив своїй збірній Вінниці командний кубок.

Насилу вийшовши до 1/8 фіналу, Сергій Петраш не зумів пройти далі, поступившись 2:4 майбутньому переможцю турніру Владлену Склярову. Олександр Савицький розгромив одного з головних фаворитів миколаївця Юрія Світковського – 4:0!

А вже у чвертьфіналі відбувся найкращий матч турніру – і за якістю гри, і з драматизму. У ньому зійшлися Олег Мачтаков та Дмитро Микитко. Одесит Мачтаков, найтитулованіший гравець Ліги, до певного часу впевнено вигравав, довівши рахунок до 4:1. А ось потім гравець із Краматорська почав "камбечити". І довів справу до контри. В якій повів 7:4 (!). А потім не забив сім (!) матчболів. Але якимось дивом Мачтаков вирвав перемогу в останній кулі.

Володимир Квасюк, віддавши напередодні всі фізичні сили та всі можливі емоції, не знайшов у собі ні того, ні іншого, щоби боротися зі Скляровим – 1:5. Тарас Фуканчик обіграв 5:3 Олександра Савицького, якому не вдалося показати таку саму якість гри, як напередодні зі Світковським. Денис Білоненко з Кременчука у шестигодинному матчі переміг Олександра Жаркова з Білої Церкви з рахунком 5:3 та вийшов у свій перший півфінал у сезоні, та одразу ж у головному турнірі.

Півфінали. Олег Мачтаков грає із Владиславом Скляровим. У лютому у Харкові на першому рейтинговому турі ці гравці вже зустрічалися у фіналі. Тоді з рахунком 5:4 переміг Мачтаков. Цього разу Склярову вдався реванш – 5:3. А ще в одному шестигодинному матчі Тарас Фуканчик переміг 5:2 Дениса Білоненка.

Два 45-річні гравці з Кам'янського та Львова зійшлися у вирішальному матчі першого сезону сеньйорської ліги України. Після неймовірних подій перших трьох днів від фіналу чекали на щось дуже незвичайне. Але вийшло все досить спокійно та передбачувано. Фаворит матчу, яким вважався Владлен Скляров, впевнено довів свою перевагу. Владлен, що віддає перевагу неспішній позиційній грі, нав'язав вигідний для себе хід подій вибуховому та атакуючому Тарасу. Вже на велику перерву (грали у дві сесії до шести перемог) все стало ясно – 5:0. Фуканчик, проте, продовжив боротьбу, витягнув в останній кулі шосту партію, яка тривала понад годину, але сьома партія стала останньою і в матчі, і в турнірі, і в сезоні.

6:1 – Владлен Скляров стає першим переможцем сеньйорської ліги України. Наступного року обов'язково буде продовження!

Джерело 
https://korall.news/senorskaya-lyga-ukrayny-kubky-uhodyat-v-kamenskoe-y-vynnytsu/?fbclid=IwAR0HIbdMw_AaQpraBlQsdbGu0SoEX-qCMz7u_JlR_UrzYj4cuQILSelh6dc

 

Add a comment

 

В Києві відбувся другий туру сеньорської ліги України з більярду.

В турнірі грали майже всі найсильніші більярдисти країни віком 40 років і старше. На перемогу претендували не менше десяти учасників, і передбачити, чим в результаті все завершиться було неможливо майже до самого кінця.
Спочатку 40 гравців, розбитих на 10 груп, визначали 20 учасників плей-офф. Одним з них став кам`янчанин Владлен Скляров. Наш земляк дійшов до півфіналу, де зустрівся з наймолодшим учасником турніру Віталієм Сулаковим (одеситу виповниться 40 років тільки в кінці року). Суперники зіграли найтриваліший матч турніру. Яскравий представник позиційного більярду Владлен Скляров робив все, щоб не дати "розгулятися" атакуючій майстерності Віталія Сулакова. Партію за партією суперники підкочували до однієї з кутових луз всі кулі і подовгу відігравалися. Проте, Сулакову вдалося не тільки встояти в позиційних обіймах Влада, а й виграти 4:2. Через п'ять годин після початку матчу одесит вийшов у фінал. А потім став і переможцем всього турніру. "Бронза" в активі кам`янчанина В.Склярова.

Наступний тур відбудеться 17-20 квітня у Вінниці, в клубі "Еліт-Профі".

на фото: бронзові призери Дмитро Микитко (Краматорськ) і Владлен Скляров.

Add a comment

 

Після фінальної зустрічі на Кубок міста з більярду, Владлен Скляров поділився враженнями про турнір, і про саму гру.

"Важко було грати. І півфінал, і фінал вийшли важкими. Суперники молоді, їм, звичайно, було простіше грати, - коментує В.Скляров. - Я хоча й не трохи їх старше, тим не менше ... Нервував. А коли нервуєш , важко боротися з суперником. Можливо, десь пощастило, десь досвідом взяв. Все це в комплексі з бажанням виграти Кубок дало свої результати. Зараз я трохи заспокоївся, прийшло відчуття задоволення. Тепер можна і посміхнутися. А так до цього було важко. Ну і суперники були гідні. Саша Авдєєв це мій учень, мій друг, та й працюємо ми разом. Тиск, так би мовити, був потрійний. Взагалі я прийшов до висновку, що в більярд треба грати тільки з хорошим настроєм".

Переможець Кубка міста закінчує рік на мажорній ноті. Правда, в 2020 році в зв'язку з пандемією, в Україні не було великих турнірів. "Я двічі брав участь в турнірах, що проводяться в столиці. Хоча там особливих результатів не показав. Важко боротися з молодими суперниками. Буду готуватися до змагань наступного року, до захисту титулу чемпіона України серед сеньйорів та ветеранів", - говорить Скляров.

Більярду Владлен Скляров віддав понад чверть століття. Для нього ця гра значить багато. "У більярдну, яка знаходилася в міському парку, я прийшов перший раз у своєму житті в 1993 році, - згадує Влад. - Навчався у сусідній шістнадцятій школі. Можливо, під час чергового прогулу уроків я і потрапив в шаровню (так ще називали більярдні кімнати). Зайшов, і побачив гру, відомих, на той час, в місті більярдистів. І я якось відразу закохався в гру. Після школи п'ять років навчання в інституті, і весь цей час я практично щодня проводив в більярдній. Майстерність росла сама по собі, без тренера. Та й про якого тренера можна було говорити, коли в той час більярд вважався як би напівкримінальним. Тому батьки не дозволяли дітям відвідувати місця, де грали в нього. Але за великим рахунком з цією грою я був знайомий з четвертого класу. В нашому дворі була піонерська кімната, в якій стояв маленький більярдний стіл. Ми тоді особливо і не розуміли, що це за гра. Тепер я не шкодую, що більярд пов'язав мене по руках і ногах. Хоча маючи дві вищі освіти , я міг працювати за іншою спеціальністю".

 

 

Add a comment


Вчора, 11 грудня, завершився Кубок Кам`янського з більярду (комбінована піраміда), організований управлінням молоді спорту спільно з центром "Спорт для всіх".

У більярдному клубі "Дніпро" 7 грудня стартували 16 майстрів кия. У міру виступів, гравці відсівалися і в півфіналах через чотири дні зіграла четвірка найсильніших. Зустрічі (кожна проводилася з п`яти партій до трьох перемог) були безкомпромісними і досить тривалими. Почавши грати о 16:00, переможець визначився лише через п'ять годин. Примітно, що всі матчі завершилися з однаковим результатом 3:2. У першому півфіналі Олександр Авдєєв обіграв Вадима Ісакова, в другому Владлен Скляров - Павла Білозіра.

 

У грі за третє місце зустрілися "невдахи" попереднього етапу. В результаті більш вдалим виявився Білозір. Дуже цікаво пройшла фінальна зустріч між Скляровим і Авдєєвим. Сильніше був чемпіон України Владлен Скляров. Він і отримав з рук начальника управління молоді спорту Едуарда Коряка шикарний кубок, медаль і грамоту. Нагороди (статуетки, медалі і грамоти) отримали срібний і бронзовий призери Олександр Авдєєв і Павло Білозір, яким їх вручали начальник центру "Спорт для всіх" Світлана Наволочка і її помічниця Ірина Панус. Не залишився без статуетки і півфіналіст Вадим Ісаков. До речі, Вадима привітав з нагородою його перший тренер Анатолій Іванович Забіяка. 

ФОТОАЛЬБОМ  https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100004468564444&set=a.1823471957811739

Add a comment

 

Субота 15 лютого 2020 року ввійде в історію більярдного спорту Кам`янського. В цей день пройшов перший чемпіонат міста з більярду серед людей з обмеженими можливостями. В більярдному клубі "Дніпро" за чотирма столами із зеленим сукном змагалися дванадцять чоловіків і чотири жінки.

Під час відкриття турніру начальник Кам`янського "Інваспорту" Юрій Коновалов представив почесних гостей. З вітальними словами виступили начальника молоді і спорту Кам`янської міської ради Едуард Коряк та директор більярдного клубу "Дніпро" Владлен Скляров. "Мені дуже приємно відкрити перший в місті такий чемпіонат. Вдвічі приємніше, що у вас з`явилася змога пограти в такому сучасному більярдному залі. Моя задача організовувати такі турніри. Хочеться, щоб ви якмога частіше зустрічалися на спортивних майданчиках, стадіонах, залах. У нас зараз є така можливість завдяки всілякій підтримці міського голови Андрія Білоусова. Вважаю, що чемпіонати міста з більярду стануть постійними. І радує те, що ідею таких змагань підтримує і один з провідних більярдистів країни, чемпіон України, директор більярдного клубу "Дніпро" Владлен Скляров", - сказав Едуард Коряк.

"Я багато поїздив по різим турнірам, бачив спортсменів-більярдистів на інвалідних візках. І завжди я дивувався їх силі духу. Для мене відкриттям стала така велика кількість людей з обмеженими можливостями в нашому місті, які хочуть грати в більярд. Вітаю вас з першим чемпіонатом міста, зі святом, яке ви самі організували. Бажаю вам, щоб шар летів в лузу і рука не дрижала, - посміхаючись говорить Владлен Скляров.

Одним із організаторів першого чемпіонату міста з більярда серед спортсменів з обмеженими можливостями є майстер спорту України з шашок, чемпіон світу і Європи по версії I.D.C.D. Кирило Іванов. "Минулого року я прийняв участь в одному з аматорських більярдних турнірв в Одесі. І тоді у мене промайнула думка, що непогано було б провести подібні змагання для людей з обмеженими можливостями в нашому місті. - розповідає К.Іванов. - Поділився цією думкою з начальником Кам`янського "Інваспорту" Юрієм Коноваловим. Він мене підтримав. Підключили до втілення задумки в реальну справу начальника молоді і спорту Кам`янської міської ради Едуарда Коряка, який відразу загорівся цією ідеєю. Із місцем проведення змагань ткеж не було проблеми. Тому що зацікавленість проявив і директор більярдного клубу "Дніпро" Владлен Скляров".

Більярдисти змагалися на чотирьох столах, один з яких був призначений для жінок. До речі, перший шар чемпіонату забила Алла Парпура, яка ввійшла в історію більярдного спорту Кам`янського. Змагання пройшли по скороченій системі і продовжувалися майже три години. За результатами першого чемпіонату переможцями серед жінок стала Марина Сергійчик, а серед чоловіків Кирило Іванов. Всі призери отримали медалі і грамоти.

Одним із хобі у професійного шашкіста Кирила Іванова є гра в більярд. "Особливо зимою часто проводжу час в більярдних клубах. На гроші намагаюся не грати. Згадую турнір, коли у нас в місті проходив чемпіонат світу-2010 з шашок. Я тоді в більярд переграв всіх своїх суперників-шашкістов з різних країн. Але обіцяного призу я так і не отримав. Дуже приємно ввійти в історію, як перший чемпіон міста", - говорить Кирило Іванов.

ПРИЗЕРИ

ЖІНКИ

1 - Сергійчик Марина
2 - Чудна Вікторія
3 - Істоміна Оксана

ЧОЛОВІКИ

1 - Іванов Кирило
2 - Ревенко Ігор
3 - Кошак Олександр

 

ФОТОАЛЬБОМ https://www.facebook.com/profile.php?id=100004468564444&lst=100004468564444%3A100004468564444%3A1581812397&sk=photos

Add a comment