1Золото

Золото – найвідоміший метал у світі, що вже тисячоліття служить людям мірилом матеріальних багатств та еталоном цінностей. То чим же викликаний ажіотаж, що оточує цей метал? Насправді прозаїчність золота і зробила його дуже зручною валютою. Це не дуже поширений, але і не дуже рідкісний метал. Він не радіоактивний і не отруйний. Золото стало популярною валютою і, хоча в даний час воно більше не використовується як валюта (принаймні, в більшості країн) воно все ж зберегло свою цінність (саме тому, що не вступає в реакцію з іншими елементами і, тому, не тьмяніє). Отже, представляю вашій увазі цікаві факти про золото, яких ви могли не знати.

* В Біблії золото згадується не менше 400 разів. Зокрема, вказівку від Бога на покриття меблів в скинії "чистим золотом". Також цей метал згадується в якості одного з дарів волхвів.

* Золото — це дуже гнучкий метал. Зі шматка золота вагою в 30 грам можна отримати тонку, тоншу за людську волосину, струну завдовжки понад 80 кілометрів.

* Найдорожчий у світі десерт з морозива - Frrrozen Haute Chocolate, його вартість - 25 тис. доларів. На виготовлення десерту йде 5 грамів золота. Дегустатори морозива користуються золотими ложками, щоб виключити присмак інших металів.

* У 1940 році угорський хімік Дьордь де Хевеши розчинив золоті нобелівські медалі німецьких фізиків Макса фон Лауе і Джеймса Франка в царській горілці, щоб запобігти конфіскацію дорогоцінного металу нацистами. Після війни медалі були відновлені.

* Перший у світі автомат з продажу золота був відкритий в травні 2010 року і розташований в розкішному готелі в Абу-Дабі. Сам автомат, також, покритий золотом 24 карата.