666shevchenko

 

 

Про Тараса Григоровича Шевченка написано дуже багато, але є цікаві епізоди із його життя, про які ми ще дуже мало знаємо.

 

Відео https://www.youtube.com/watch?v=oMB-2XImf1U

* Тарас Шевченко був невисокого зросту — трохи більше 164 см. "Зросту 2 аршина 5 вершків. Обличчя чисте, волосся на голові й бровах темно-русяве, очі темно-сірі, ніс звичайний". Так описано 39-річного рядового Тараса Шевченка у "Формулярному списку про службу лінійного Оренбурзького батальйону №1" за 1853 рік. У ХІХ ст. такий зріст чоловіків вважали середнім. Унаслідок процесу акселерації європейці впродовж наступного століття "підросли" на 10 - 15 см.

* В юності й молодості в Тараса Шевченка переважав ясно-брунатний (карий) колір очей. У зрілому віці він поступився темно-сірому з ледь помітним брунатним відтінком, а наприкінці життя - сіро-блакитному, "сивому". Окрім вікових причин, до цих змін призвело й 10-річне перебування Шевченка-солдата в "рудих, рудих, аж червоних ненаших" степах Казахстану з їх підвищеним сонячним випромінюванням і надмірною засоленістю. Сонце "випалює" очі, а сіль "роз'їдає".

* У березні 1858 року Шевченко прибув до Петербурга. Саме тоді вперше в житті сфотографувався - ще з бородою.

* На початку 70-х років минулого століття вдалося вперше зблизька сфотографувати Меркурій. Космічна станція "Марінер-10" зафіксувала близько 300 кратерів, один з яких було названо на честь Тараса Шевченка. Його діаметр – 137 км. А у грудні 1976 року Кобзарем було названо астероїд головного поясу 2427.

* Найбільший портрет Тараса Шевченка площею понад 500 м² було намальовано в Харкові в жовтні 2014 року на стіні 17-поверхівки. Це графіті за адресою проїзд Садовий, 30 занесене до Книги рекордів України. Силует зображення малювали по ночах більше двох тижнів. На втілення задуму художників знадобилось близько 900 балонів аерозольної фарби. Для графіті творчою групою Kailas-V обрано портрет пензля Івана Крамського. Ширина готового малюнка становить 12 метрів, а висота – 43 метра.