2345455

 

 

Особисто-командні змагання з шашок-100 відбулися у квітні на Франківщині. На рахунку спортсменів Дніпропетровщини – три командні кубки та 6 завойованих медалей різного ґатунку. Всього в турнірах з класичної, швидкої та блискавичної ігор взяли участь дванадцять спортсменів з Кам’янського та один з Дніпра.

Кубок України – це другий за значимістю турнір в країні. Наприкінці лютого, у Кам’янському відбулися змагання на "малій дошці" (шашки-64). Трохи згодом, через місяць, вже на стоклітковій шашківниці подібні перегони пройшли у Івано-Франківську. Протягом семи днів представники десяти областей країни та міста Києва визначали володарів Кубку України у шести турнірах з класичної (класика), швидкої (рапід) й блискавичної (бліц) ігор серед чоловіків та жінок. Окрім особистого заліку в трьох програмах також підбивалися підсумки командного заліку.

Честь Дніпропетровської області захищали 13 шашкістів: національні гросмейстерки Віра Попруга (Дніпро) та Олена Коротка, майстер спорту Олександр Шнейдер, кандидат у майстри спорту Іван Суров, першорозрядники Максим Кривоніс, Тимофій Кобзев, Микита Маяк, Анастасія Губарєва, Марія Діденко, Єва Бабій, Кіра Кравченко, Мирослава Бердник, Софія Перемітько (всі дванадцять спортсменів представляли Кам’янське).

За кількістю здобутих медалей кращого результату вдалося досягти Олені Короткій. Призерка чемпіонату світу 2023 року пробивалася на п’єдестал у кожному турнірі, в яких виступала. В особистому заліку Олена виборола два "срібла" у змаганнях з класичним та блискавичним контролями часу. Ще до однієї медальки – до бронзової – вдалося дотягнутися у рапіді. Слід зазначити, що у жіночих змаганнях основну боротьбу за нагороди Коротка вела з двома іншими гросмейстерками: чемпіонкою світу з Івано-Франківська та призеркою етапу Кубку світу з Харкова. І хоча в двох турнірах наша Олена виступила без поразок, потрапити на перше місце скоріш за все забракло сил та трохи везіння. Проте тричі спортсменка пробивалася до складу команди Дніпропетровщини, яка виборола два золотих та один срібний Кубки України.

Потужно виступила Віра Попруга. Це був її дебютний турнір у статусі національного гросмейстера. Двадцятирічна спортсменка хотіла довести (в першу чергу собі), що високий результат, який нещодавно був зафіксований на дорослому чемпіонаті Європи у Нідерландах (нагадаємо, що шашкістка посіла третє місце на одному із турнірів серед жінок), був не випадковістю. Цікавості додавав той факт, що талановита дівчина грала у змаганнях серед чоловіків (дозволяється регламентом). Перший млинець, як то кажуть, вийшов нанівець, тобто кращої гри у класиці показати не вдалося. Але у змаганнях з швидкої та блискавичної гри В.Попруга виборола дві медалі – "золото" у рапіді (!) й "бронзу" у бліці. Допомогли високі результати Віри і у командному заліку.

Без нагороди додому не поїхав ще один відомий шашкіст – Олександр Шнейдер. Він піднявся на п’єдестал в основній програмі – класичній грі. Виступити краще в цьому турнірі завадила єдина прикра поразка. Як показали підсумки, ця невдача була зафіксована у протистоянні з майбутнім володарем Кубку України з Харкова, який у турнірній таблиці обійшов нашого майстра на одне очко. Слід зазначити, що своє "срібло" в останньому турі О.Шнейдер виборов у двобії з В.Попругою. Будь-який результат окрім перемоги не дозволяв йому пробитися до трійки призерів. Проте він здобув перемогу, яка дуже допомогла Дніпропетровській області стати кращою у командному заліку в цьому виді програми.

Іван Суров у двох турнірах, де він брав участь, нажаль, не потрапив на п’єдестал. Проте потужна гра і високі загальні результати (четверте місце у рапіді й шосте у класиці) вчергове довели, що найближчого часу юнак-таки досягне високих результатів і серед дорослих. Цього разу чотирнадцятирічному спортсмену не вистачило банального везіння. В обох турнірах І.Суров набирав таку саму кількість очок, як і бронзові призери відповідних чемпіонатів. І кожного разу на заваді ставав гірший коефіцієнт, що використовується при розподілі місць при однаковій кількості набраних очок. Тим не менш, ці особисті результати дуже допомогли команді, до складу якої Іван двічі пробився. І у змаганнях з класичним контролем часу, і у змаганнях з швидким контролем часу команда Дніпропетровської області завоювала перші місця.

Окремо слід розповісти про підбиття підсумків командного заліку у класиці. Унікальний випадок відбувся вперше за багато років, коли два колективи (у залік йшли два кращих результати серед чоловіків і один кращий результат серед жінок) набрали однакову кількість очок. Для визначення переможця в двобої Дніпропетровщина-Харківщина довелося вдатися до додаткового показника – кращий жіночий результат. Але за підсумками всіх зіграних партій у турнірі серед жінок судді одразу не змогли визначити, хто розташується на другій сходинці. І у Олени Короткої, яка представляла наш регіон, і у представниці Харківщини були абсолютно однакові результати. Довелося грати тай-брейк, який і визначив срібного призера серед жінок та володаря командного Кубку України у класичній програмі. Його із рахунком 6:2 виграла О.Коротка, принісши однією перемогою Дніпропетровській області одразу два результати. Вітаємо із вдалими виступами спортсменів нашого регіону!

Автор: Віталій Попруга.

Add a comment

1 Іванов Кирило з одноклубниками

 

Майстер спорту України з шашок кам'янчанин Кирило Іванов став бронзовим призером Нідерландів.

У шашковому чемпіонаті Нідерландів, що недавно завершився, клуб "Gooi en Emland" за який виступав Кирило Іванов став третім в першому класі ("C"). Як пояснив Кирило, "Gooi en Emland" це збірна шашкістів з міст Баарн та Буншотен.

Три роки тому, наш земляк на запрошення підвищити свою ігрову майстерність поїхав у Нідерланди. І відразу здобув чемпіонський титул клубу "DVSB Soest Baarn" з міста Баарн (провінція Утрехт). Тепер черговий успіх кам`янчанина вже на національному рівні.

 

На фото: Кирило Іванов (другий праворуч) з одноклубниками.

Add a comment

3shashkova vesna na dniprobudi 3

 

Софія Михалевич і Дмитро Бєловенцев стали переможцями другого шашкового турніру, який відбувся 13 березня в Дніпровському державному технічному університеті.

Змагання між 24 студентами та учнями різних навчальних закладів Кам’янського приймав спортивний клуб "Золота шашка". Організаторами турніру виступили місцева федерація шашок, Управління молоді та спорту Камянської міськради і громадське об’єднання "Бджола".

Вже другий рік поспіль на Дніпробуді Кам’янського відбувається цікавий шашковий захід. Участь в ньому беруть поки що маловідомі, але дуже амбітні спортсмени, що грають у силу другого спортивного розряду та нижче. Головним стимулом для багатьох була перемога в турнірі, адже лише абсолютний переможець за підсумками змагань виконував норматив першого спортивного розряду.

На церемонії відкриття з вітальним словом виступили ректор ДДТУ Віталій Гуляєв, голова Кам’янської федерації шашок Ігор Губарєв та минулорічний переможець турніру "Шашкова весна на Дніпробуді" Сергій Клименко. Подякували організатори і нашим Збройним Силам, завдяки яким талановита молодь України може займатися спортом та брати участь у турнірах.

До речі, ДДТУ, на базі якого функціонує спортивний клуб "Золота шашка", дедалі частіше стає центром шашкових перегонів як місцевого так і всеукраїнського рівнів. Минулого року у Кам’янському відбулися одразу три чемпіонати України серед дорослих та ветеранів, і в кожному з них у списку організаторів значився Дніпровський державний технічний університет.

Зі стартових хвилин свої претензії на перемогу підтвердили Артем Тамбовцев, який до шостого туру не мав поразок, та Дмитро Бєловенцев, перегравший своїх опонентів у перших чотирьох партіях поспіль. Основним чинником успіху мала стати стабільність продемонстрованої гри. А саме стабільності не вистачило на фініші багатьом претендентам на перемогу. Так, наприклад, той же Бєловенцев несподівано двічі поспіль програв у п`ятому та шостому турах. Не витримав неймовірної напруги і Тамбовцев, отримавши дві "баранки" у сьомому та восьмому турах. Проте інших невдачі на старті стимулювали грати агресивніше. Це стосується Віталія Шульги, Данила Ісенка, Романа Карпенка, Владислава Майстренка та Ярослава Карнизова. Саме ці юнаки прийшли до фінішу з однаковими показниками – по 12 очок. Для підбиття підсумків довелося головному арбітру турніру (судді національної категорії Віталію Попрузі) рахувати додаткові показники. Артем Тамбовцев посів третє місце, Віталій Шульга зупинився в одному кроці від перемоги – він другий. А абсолютним чемпіоном турніру і володарем головного призу з 13-ма очками став-таки Дмитро Бєловенцев.

Не менш запеклу жагу до перемоги продемонстрували і дівчата. Як і в заліку серед хлопців, призові місця визначилися не за очками (їх в доробку кожної з претенденток була однакова кількість – по 9), а за коефіцієнтом. Підсумкова трійка вийшла наступна: Софія Михалевич – перше місце; другою стала Кіра Єрофєєв; Ангеліна Ємець посіла третю сходинку. Але слід відзначити і Христину Мачутську, яка теж набрала 9 очок. Доля вирішила розташувати дівчину за призовю трійкою. Проте свій бонус вона все ж отримала, виконавши норматив третього спортивного розряду. До речі, як і її брат Владислав Мачутський, і інші спортсмени: Михайло Нікулін, Кіра Єрофєєва та Ангеліна Ємець.

Ппризери

Юнаки

 

 

1shashkova vesna na dniprobudi 1

 

1 - Бєловенцев Дмитро (ДДТУ) 13 з 18 очок
2 - Шульга Віталій (ДДТУ) 12
3 - Тамбовцев Артем (ДДТУ) 12

Дівчата

 

2shashkova vesna na dniprobudi 2

 

1 - Михалевич Софія (ДДТУ) 9 з 18 очок
2 - Єрофєєва Кіра (ФКХТтаП ДДТУ) 9
3 - Ємець Ангеліна (ФКХТтаП ДДТУ) 9

Текст і фото В.Попруги.

Add a comment

1Шашки дівчата

 

Дев`ятого березня завершився останній найпрестижніший чемпіонат Кам`янського з шашок-64 у найстаршій віковій категорії (юнаки і дівчата до 26 років). Cаме сюди протягом декількох тижнів намагалися потрапити гравці молодших вікових груп (до 8, 10, 13, 16, та 19 років).

 

1Шашки юнаки

Найсильнішим шашкістом міста 2024 року серед молоді став майстер спорту Олександр Шнейдер. Саме вихованцю тренера І.Губарєва вдалося без поразок пройти семитурову турнірну дистанцію за швейцарською системою і набрати 12 очок з 14 можливих. На другому місці учень ліцею інфрмаційних технологій (ІТ), кращий юніор міста майстер спорту Андрій Блоха (тр. І.Губарєв). "Бронза" у учня ліцею № 30 Максима Кривоноса. Вихованець тренерки Альони Губарєвої набрав 8 очок. У лідера молодших кадетів в активі одна перемога і шість партій з нічийним результатом, серед яких з лідерами турніру.

Сенсаційною перемогою юної учениці ліцею ІТ Марії Діденко (тр. І.Губарєв) завершилася першість серед дівчат. При рівності очок з призерками змагань, додаткові критерії виявилися кращі у Марії. Друге місце з 8 очками посіла кандидатка в майстрині спорту, учениця ліцею № 11 Аріна Федорченко. До речі, вихованка тренера Дмитра Савінського у цьому році виграла Кубок України серед жінок у швидкій грі. Третє місце дісталося студентці ДДТУ Анастасії Губарєвій. Нагадаємо, що вихованка тренера І.Губарєва на останньому Кубку України теж була третьою у "бліці".

Add a comment

 DSC0002

 

Олександр Коробський і Ольга Губарєва стали переможцями чемпіонату Кам`янського з шашок-64.

Стали відомі всі призери чемпіонату Кам`янського з шашок-64 серед жінок і чоловіків, який завершився 1 березня. На протязі двох місяців за нагороди змагалися 28 шашкістів не нижче першого розряду. Не кожен навіть обласний чемпіонат в Україні має змогу збирати таких маститих гравців. А в Кам`янському грали дві гросмейстерки, три майстри спорту, одинадцять "камеесників", шашкісти, які ставали призерами чемпіонатів світу, Європи, України. Так трапилось, що через ряд обставин в минулому році 75-й чемпіонат не відбувся. Перенесені змагання за титули чемпіонів міста серед чоловіків і жінок пройшли вже в нинішньому році. Інтрига тривала до останнього, восьмого туру. В ньому вирішувалася доля перших місць. Гросмейстерка Ольга Губарєва перемогла майстра спорту Іллю Демченка і отримала "корону" королеви. В даному випадку це був красивий кубок, золота медаль і грамота. Саме цей результат позбавив Іллю такогож титула, але серед чоловіків. Він другий. А "королем" став Олександр Коробський, зігравший внічию з Ігорем Губарєвим. Минулорічний чемпіон міста, майстер спорту підтримує своє чемпіонське реноме вже третій рік поспіль. До речі, цей мирний результат не дозволив заслуженому тренеру України, майстру спорта Ігорю Губарєву отримати бронзову нагороду. Він четвертий. А медаль такого гатунку серед чоловіків дісталася Антону Малому (у нього, як і у Губарєва одинакова кількість очок, і тільки коефіцієнт вище на один пункт). У жінок "бронза" у Альони Вовк, яка не змогла бути присутньою на нагородженні. Річ в тому, що Альона готує кандидатську дисертацію і саме зараз знаходиться на проведенні досліджень в конвертерному цеху. Тому нагороди (медаль і грамоту) довелося отримати з рук представника громадської організації "Бджола", директора ДЮСШ № 1 Микити Івашини її тренеру І.Губарєву. Міжнародна гросмейстерка Олена Коротка посіла друге місце.

Результати 8 тура

О.Губарєва - І.Демченко 2:0
О.Коробський - І.Губарєв 1:1
А.Малий - О.Коротка 1:1
М.Ляшко - В.Годун 1:1
Р.Нороха - Д.Савінський 1:1
М.Дудник - В.Жукоцький 1:1
А.Вовк - В.Гученков 1:1
М.Кривоніс - А.Губарєва
Дм.Савінський - М.Діденко 2:0
М.Синельников - К.Кравченко 2:0
В.Лисиченко - В.Свинаренко 0:2
А.Федорченко - Т.Кобзєв 2:0
З.Савінська - М.Маяк 0:2
Т.Сич - Є.Бабій 0:2

 

Призери чемпіонату Кам`янського

Чоловіки

1 - Коробський Олександр
2 - Демченко Ілля
3 - Малий Антон

Жінки

1 - Губарєва Ольга
2 - Коротка Олена
3 - Вовк Альона

Текст і фото Віктора КУЛЕНКА.

Фотоальбом https://www.facebook.com/photo/?fbid=397281199663082&set=a.397281936329675

Add a comment