На другому за рівнем турнірі України, який нещодавно пройшов у Рівному, виступило 26 спортсменів (14 чоловіків і 12 жінок) з десяти регіонів країни. Дніпропетровщину на особисто-командному Кубку з міжнародних шашок представляли спортсмени з Кам'янського - Іван Суров і Віра Попруга.

Вперше за довгий час, турнір такого високого рівня прийняло Рівне. Місцем бою стало приміщення регіонального центру "Інваспорт", прекрасно адаптованого для подібних змагань. По традиції, першу частину Кубка України відкривав турнір з класичним контролем часу. У подібних змаганнях, з урахуванням тривалого контролю часу (80 хвилин на партію + 1 хвилина за кожен зроблений хід), відведеного на матч, будь-який з турів міг тривати більше п`яти годин. Дуже порадувала активність жінок, яких на "класику" заявилося більше ніж чоловіків. За останні роки подібне спостерігається вперше. Для виявлення володаря Кубка України 12 спортсменок грали 7 турів за швейцарською системою. Чисельність чоловіків була менше, але ігр вони провели більше. 10 спортсменів грали за коловою системою 9 турів.

У першому турі Іван Суров, вихованець тренера Альони Губарєвої з ДЮСШ №3, поступився харківянці Дарині Лобановій. Чинна чемпіонка України серед жінок вирішила зіграти в змаганнях серед чоловіків, що ні забороняється. Забігаючи наперед варто відзначити, що 15-річна шашистка виступила чудово, завоювавши перше місце. Що ж стосується 11-річного Вані, то його виступ можна з упевненістю назвати феноменальним. Протягом всього турніру він упевнено тримався в іграх з більш іменитими спортсменами, серед яких були і гросмейстер, і три майстри спорту. Стартова поразка для нього виявилася єдиною. Далі послідували по чотири перемоги і нічиї. У призову трійку першорозрядник Іван Суров не потрапив тільки через невезіння і гіршого коефіцієнта. Проте, четверте місце, яке зайняв спортсмен в такому відповідальному турнірі, дозволяє судити про прекрасні перспективи юного шашкістів з Кам'янського.

Партнером І.Сурова по обласній команді виступила майстер спорту Віра Попруга (тренер А.Панченко), яка нині виступає за ДЮСШ № 9 міста Дніпро. 17-річна кам'янчанка була одна з трьох спортсменок, які жодного разу не поступилися своїм візаві. Ці троє і визначили хто і на якій сходинці подіуму буде стояти на нагородження. Другий критерій при рівності очок - коефіцієнт. У боротьбі за друге місце він був краще у майстра спорту Ольги Рейніш з Києва. Віра розмістилася на третій позиції.

У командному заліку "класики" відверто не пощастило. Найгірші додаткові показники в особистих заліках позбавили команду Дніпропетровщини призового місця. Киянам пощастило більше - вони треті. Дніпропетровська область - на четвертому.

 

Турніри з швидким (15 хвилин + 10 секунд) і блискавичним (5 хвилин + 3 секунди) контролями ігор проводилися вихідними днями. Тож не дивно, що чоловічий турнір поповнився відразу чотирьма новими гравцями. Троє з них - майстри спорту.
Схема виступу Івана Сурова в чоловічому "рапіді" виявилася подібною турніру в "класиці" - поразка в першому турі від майбутнього чемпіона і рівний виступ без нулів в іграх, що залишилися. Ось тільки на цей раз не вистачило перемог. У підсумку, наш спортсмен у змаганнях, де виступали гросмейстер і шість майстрів спорту, зайняв сьоме місце.

Турнірна хода Віри Попругів жіночому "рапіді" нагадувала синусоїду. У перших трьох турах, нехай і з якоюсь часткою везіння, були здобуті три перемоги, причому дві з них над сильними майстром спорту і гросмейстером. Далі були дві поразки, відкинувшись спортсменку в другу половину турнірної таблиці. Все вирішували заключні тури, в яких Попруга набрала три очки з чотирьох, увійшовши в число трьох шашісток, які поділили місця з третього по п`яте. На цей раз додаткові показники для кам'янчанкb були більш прихильні. Їй вдалося "зачепитися" за додатковий матч за третє місце. Боротьбу до двох перемог Віра Попруга виграла, завоювавши для нашого регіону чергову медаль, на цей раз бронзову.


У бліці високих результатів продемонструвати не вдалося. У турнірах з укороченим контролем часу на перше місце часто виходить везіння. І на цей раз виграшні позиції через брак часу програвалися, більш "слабкі" з точки зору ходу гри партіі, тобто без претензії на успіх - вигравали. Подібний турнір, наприклад, 2017 року, для В.Попруги був "срібним". Цього разу результат скромніший - шосте місце.У найближчій перспективі - онлайн молодіжний чемпіонат Європи з шашок-100, в якому і Ваня Суров, і Віра Попруга, і інші спортсмени з Кам'янського планують зіграти з 1 по 9 серпня цього року.