А чи знали ви про такі факти:
* гра в шашки була відома ще стародавньому Єгипті за 3000 років до нашої ери.
* в шашки грав Великий князь київський Володимир Мономах.
* перша книга про шашки вийшла в Європі ще 1547 році.
* у середньовіччі серед семи лицарських чеснот:верхова їзда, фехтування, володіння списом , плавання, соколине полювання, вміння складати вірші на честь дами серця, міститься і гра в шашки.
* шашками захоплювалися Петро Перший, фельдмаршал Олександр Суворов, Чарльз Дарвін, Карл Маркс, Жан Жак Руссо, Адам Міцкевич, Едгар По, Іван Тургенєв, Лев Толстой.

Про це йшлося на початку презентаці книги-монографії "Кам`янське - шашкове місто: історичні факти та події", автором якої є наш земляк Ігор Володимирович Губарєв - професор кафедри фізвиховання ДДТУ, майстер спорту з шашок, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури та спорту України, голова Кам`янської федерації шашок, тренер ДЮСШ № 2. 18 березня в бібліотеці Т.Г.Шевченка зібралися любителі шашок, учні І.Губарєва, колеги по тренерській роботі, щоб поздоровити з виходом вже другої роботи автора. "В 2019 році ми разом з Дмитром Савінським видали посібник "Практичний курс занять з шашкового спорту", звязаний з підготовкою юних гравців. Це був один напрямок. У тільки що виданій моногографії я намагався зібрати в єдине ціле історичний шлях розвитку однієї з наймасовіших спортивних федерацій міста - шашкової. На сьогодняшній час Кам`янська федерація шашок являється взірцем на теренах України своєю масовістю та розвиненою інфрастуктурою. Кам`янське - єдине місто в Україні де проводилися чотири чемпіонати світу і чемпіонат Європи. Не кожна область може похвалитися своїми гросмейстерами, а у нас аж два міжнародних гросмейстера - Людмила Сивук і Олена Коротка. За останні двадцять років наші шашкісти більше семисот разів ставали чемпіонами і призерами України, Європи та світу. Цікаво, що нині виступають вже і їхні діти. В книзі є розділ де розповідається про керівників шашкової федерації міста, про людей, які не байдужі до розвитку цього виду спорту", - розповідає І.Губарєв.

 

 

На 158 сторінках монографії, яка складається з п`яти розділів, приводиться дуже багато історичних довідок, фактів, згадок, фотографій про відомих шашкістів та тренерів нашого міста. Книга видана накладом 300 екземплярів.


В планах Ігоря Губарєва підготовка книги, в якій будуть зібрані цікаві розповіді з особистого спортивного життя наших шашкістів.