Шашки бліц

 

11 серпня в шашково-шаховому клубі соціально-культурного центру «Єдності» відбувся чемпіонат Дніпропетровської області з міжнародних шашок. Провідні спортсмени Кам’янського і Дніпра взяли участь у турнірах з блискавичним контролем часу. Переможцями стали майстри спорту Данило Агарков і Альона Губарєва.
 
 
У чемпіонаті області взяли участь 27 шашкістів, шестеро з яких – майстри спорту. Серед чоловіків було зіграно 8 турів за швейцарською системою, а серед жінок – 7 турів за коловою системою. Переможці визначалися в останніх вирішальних зустрічах. А в чоловічому турнірі за звання чемпіона області і зовсім довелося грати додатковий матч з укороченим контролем часу.
 
 
Майстер спорту Анатолій Панченко з Дніпра більше спеціалізується в грі на «малій» дошці (шашки-64). Але в турнірі з міжнародних шашок йому зі старту вдалося суттєво відірватися від конкурентів, які свої очки втрачали регулярно. Аж до останнього туру положення лідера – 12 набраних очок з 14 можливих – здавалося було непорушним. Однак поразка Панченко в восьмій заключній зустрічі дозволила наймолодшому майстру спорту в Україні Данилу Агаркову, який напередодні повернувся з молодіжного чемпіонату Європи і знаходився в прекрасній формі, наздогнати дніпрянина. В результаті в обох виявилося не тільки порівну очок, але і додаткові критерії також були однаковими. Довелося головному судді змагань національному арбітру Віталію Попрузі проводити додатковий матч. Його виграв Д.Агарков, ставши вперше в своїй спортивній кар'єрі чемпіоном Дніпропетровської області серед дорослих спортсменів.
 
 
Нелегко було визначити і бронзового призера. Відразу три учасники – майстри спорту Микола Прокопенко (Дніпро), Артем Верьовкін (Кам'янське) і першорозрядник Олексій Прокуда (Дніпро) набрали по 11 очок. Додаткові параметри кращими виявилися у О.Прокуди, який в результаті і посів третє місце.
 
 
У турнірі серед жінок участь брали виключно кам'янчанки. Основну боротьбу за медалі повинні були вести найдосвідченіші – майстри спорту Альона Губарєва, Віра Попруга і кандидат в майстри спорту Альона Вовк. Але вийшло не так, як очікувалося. В.Попруга (тренер Д.Савінський) втратила багато очок, розмістившись в турнірній таблиці відразу за призовою ватерлінією. А чемпіонкою області впевнено стала тренер ДЮСШ №3 Альона Губарєва, яка в шести зустрічах лише одного разу втратила очки. Єдина її нічия була ключовою при визначенні срібної призерки, якою стала Альона Вовк. Сенсаційно третьою фінішувала Анастасія Губарєва, яка перегравши досвідчену А.Вовк у вирішальному турі, пробилася на п'єдестал – в неї «бронза».
 
 
ДаніілАгарков і Альона Губарєва увійшли до складу збірної команди Дніпропетровської області, яка візьме участь у швидкій та блискавичній програмах чемпіонату України з шашок-100.
 
 
ПІДСУМКОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
 
ЧОЛОВІКИ
 
Мужчини
 
1. Агарков Данило (мс, Кам'янська ДЮСШ №2, тр. Д.Савінський) – 12 з 16 очок
2. Панченко Анатолій (мс, Дніпро) – 12
3. Прокуда Олексій (I розряд, Дніпровська ДЮСШ №9, тр. А.Панченко) – 11
 
 
ЖІНКИ
 
Жінки
 
1. Губарєва Альона (мс, Кам'янське, тр. І.Губарєв) – 11 з 12 очок
2. Вовк Альона (км, Кам'янська ДЮСШ №2, тр. І.Губарєв) – 9
3. Губарєва Анастасія (I розряд, Кам'янська  ДЮСШ №2, тр. І.Губарєв) – 8