111

8 грудня в Дніпрі завершився фінал чемпіонату України з шашок-64 серед чоловіків і жінок в класичній програмі.

Інтерес до турнірів підігрівало те, що вони проходили одразу після закінчення чемпіонату Європи в Грузії, під час якого Міжнародна федерація шашок (IDF) не допустила до змагань чинного чемпіона України 2015 року Юрія Анікеева через його патріотичну позицію і бажання висловлювати свою точку зору в засобах масової інформаціі. Як відомо, на захист прав українського спортсмена став Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, вся спортивна громадськість країни і світу.

Юрій Анікєєв і інші провідні спортсмени приїхали на фінал, щоб знову підтвердити своє реноме та представляти Україну на міжнародних змаганнях. У турнірах в Дніпрі, які проходили на базі шахово-шашкового клубу імені Йосипа і Савелія Уріха, взяли участь всі найсильніші на сьогодні спортсмени України. Дванадцять - у чоловіків і десять - у жінок, які завоювали це право у напівфіналах чемпіонату країни.

Титул чемпіона України 2016 року в чоловічому турнірі вдруге поспіль завоював міжнародний гросмейстер з Харкова Юрій Анікєєв, який в 11 турах набрав 16 очок (п'ять перемо і шість нічиїх).

На другому місці його земляк міжнародний майстер Владислав Мазур, у якого на одне очко меньше. На третьому місці спортсмен з Дніпра, національний майстер Владислав Антонович, в активі якого 13 очок.
У турнірі серед жінок чемпіонкою України з шашок-64 стала міжнародний гросмейстер з Харкова Юлія Макаренкова, яка набрала в дев'яти турах 16 очок. Срібло у міжнародного гросмейстера Олени Короткої (на фото) з Кам'янського, Бронзу сенсаційно завоювала 16-річна спортсменка, кандидат в майстри спорту Анастасія Глушко з Харкова.

Чемпіони та призери чемпіонату України з шашок-64 завоювали право представляти Україну на чемпіонаті світу, який відбудеться в жовтні 2017 року. А у фінальній програмі чемпіонату України з 9 по 11 грудня ще належить визначити чемпіонів і призерів в турнірах з блискавичної гри і швидких шашок.

Леонід Бройтман, віце-президент Федерації шашок України.