Вперше за останні роки в одному турнірі зіграли майже всі найсильніші шахісти Кам`янського.

Вшанувати пам`ять одного з найсильніших гравців міста Святослава Миколайовича Москаленка зібралася шахова еліта Кам`янського. В адмінбудівлі центрального парку відпочинку 11 липня пройшов бліц-турнір, організований Кам`янською шаховою федерацією і міським Центром "Спорт для всіх". Відкриваючи турнір, начальник "Спорт для всіх" Світлана Наволочко побажала учасникам змагань удачі, красивої гри та взаємоповаги.

"Святослав Миколайович Москаленко пішов від нас у 78-річному віці на початку минулого року, - розповів голова Кам`янської федерації шахів Дмитро Задорожний. - Пандемія тоді не дала змоги вшанувати пам`ять аксакала шахової гри нашого міста. Я дуже задоволений, що зараз відгукнулися майже всі найсильніші шахісти Кам`янського, з якими свого часу змагався Святослав Москаленко. В гості до нас приїхали гравці із Царичанки і Дніпра. Завдяки соцмережам долучилися до турніру троє наших земляків, які ніколи не грали в міських турнірах. А Дмитро Колесов показав ще й змістовну і результативну гру. Його ми нагородили призом "За волю до перемоги". Надіюся, що ці новачки і в подальшому будуть приймати участь у всіх турнірах, які ми проводимо".

Проведений турнір став змаганням досвіду і молодості. Серед 32 учасників, на чорно-білих полях грали переможці і призери дорослих і дитячих чемпіонатів Кам`янського. Провівши дев`ять турів бліц-турніру за швейцарською системою, визначилися призери у трьох вікових категоріях, а також три гравці, показавші найкращі результати серед шахістів віком до 50, 60 і 70 років.

Під час церемонії нагородження, медалі, дипломи і сувенірну продукцію вручали голова Кам`янської шахової федерації Дмитро Задорожний та головний спеціаліст Центру "Спорт для всіх" Ірина Панус.

ПРИЗЕРИ ТУРНІРУ

ДОРОСЛІ

1 - Яковенко Олексій
2 - Донець Володимир
3 - Скобельський Руслан

ДО 18 РОКІВ (2003-2010 р.н.)

 

 

1 - Стрельник Олександр
2 - Бутенко Володимир
3 - Рубанов Іван

 

ДО 10 РОКІВ (2011 р.н. і молодші)

 

1 - Дунаєвський Давид
2 - Бондаренко Михайло
3 - Мішагін Іван

 

КРАЩІ РЕЗУЛЬТАТИ

до 70 років - Грицан Микола
до 60 років - Максимів Геннадій
до 50 років - Пилипенко Ігор

 

ДОВІДКА

 

В дитинстві Святослав Москаленко захоплювався футболом і досяг певних результатів, отримавши перший розряд. Шахами став займатися десь у восьмому-дев'ятому класі. Його кумиром став багаторазовий переможець і призер чемпіонатів міста і області Віктор Литвинов. А першим своїм шаховим учителем він вважав Володимира Фатова. Розквіт гри в шахи для Святослава Миколайовича був в 1970-х роках, коли він вісім разів става чемпіоном міста з бліцу. В 1979 і 1995 роках С.Москаленко носив титул чемпіона Дніпродзержинська з класичних шахів. До речі, С.М.Москаленко був чемпіоном Омська. Свого часу шахісти ПХЗ грали в першості СРСР серед заводів-гігантів (чисельністю 20 тис. і більше робочих) і в першості УРСР серед підприємств оборонної промисловості. В 1967 році він вперше поїхав на чемпіонат Дніпропетровської області і відразу виконав норматив кандидата в майстри спорту.

Після школи Святослав Москаленко вступив до індустріального технікуму за фахом обробка металу різанням. Потім декілька років попрацював в індустріальному інституті ім. Арсеничева на кафедрі металургія чавуну. За його плечима була майже десятирічна робота в дослідницькій організації при Баглійському заводі котельно-допоміжного устаткування і трубопроводів. У 1981 році він перейшов на ПХЗ і працював там до 2007 року інженером-конструктором, а пізніше заступником начальника по адміністративно-господарській роботі.

В активі С.М.Москаленко неперевершений до цих пір рекорд Кам`янського, який він встановив у 2014 році, завоювавши чемпіонський титул з блискавичних шахів у 73-річному віці. Вперше в історії спорту міста спортсмен в такому похилому віці став переможцем.