09
 
У Кам'янському на базі СК "Прометей" 20 січня пройшов чемпіонат Дніпропетровської області з тхеквондо ВТФ.
 
Як повідомив президент Кам'янської Федерації тхеквондо ВТФ Олександр Кирпа, в змаганнях взяли участь бійці одинадцяти команд у всіх вікових групах. Наймолодші - спортсмени 2011 народження. "До нас в гості приїхали представники з обласного центру, Кривого Рогу, Новомосковська та Нікополя, - розповідає О.Кирпа. - Було заявлено 347 учасників. Метою даного турніру є відбір і формування команди збірної Дніпропетровської області для участі в чемпіонаті України, який пройде в Харкові з 19 по 23 березня. Така велика кількість учасників чемпіонату області тільки сприяє здоровій конкуренції і видовищним поєдинкам. Ми також плануємо взяти участь в спаринговому дні, а також Кубку пам'яті першого президента Української Федерації тхеквондо Ігоря Леонідовича Петренко, які пройдуть в Дніпрі. Саме такі турніри є хорошою підготовкою до чемпіонату країни, який стане найголовнішою подією року".
 
Традиційно всі три спортивні школи Кам'янського, де розвивається тхеквондо, беруть участь в чемпіонаті області. У першому старті нинішнього року всім цікаво було випробувати свої сили і можливості. "Вперше наше місто прийняло чемпіонат області на початку 2000-х років. Протягом останніх п'яти років такі змагання постійно проводяться саме в Кам'янському. У цьому чемпіонаті брали участь як молоді, так сказати ще "необстріляні" тхеквондисти, так і досить маститі бійці. Зокрема, тут серед юніорів змагалися переможниця клубного чемпіонату Європи Валерія Скапровская і Владислав Сторожук з Дніпра", - говорить О.Кирпа.
 
Якщо говорити про правила, то в них з'явилися нововведення. "Змін досить багато, але основні правила залишаються такі, як і були раніше. Працюємо в протекторах і шоломах з електронною системою", - пояснює Олександр Кирпа. З появою в 2008 році перших електронних жилетів визначати переможця стали не тільки судді, а й система "Daedo" (електроніка саме цієї іспанської фірми застосовується у наших тхеквондистів. - прим. автора). Електронне суддівство для тхеквондо було розроблено для того, щоб повністю виключити людський фактор при оцінці результатів змагань. Принцип його роботи будується на фіксуванні ударів, нанесених суперниками один одному, а також швидкій обробці результатів і їх систематизації.
 
Цікавий випадок стався під час поєдинку. У одного з бійців від потужного потрапляння ногою в щелепу з рота випала капа. Таке буває дуже часто. Але справа в тому, що рефері підняв капу і попередив тренера про невідповідність амуніції з існуючими правилами, які регламентують ... її колір. Так ось, у бійця виявилася капа синього кольору, що заборонено правилами. "Капа повинна бути або прозора або білого кольору. Видно батьки не прислухалися до вимог тренера і купили кольорову", - прокоментував випадок тренер з Дніпра Павло Пшеничников.
 
Одним з найбільш досвідчених бійців Кам`янського на цьому чемпіонаті був Роман Фаль. У цьому році 16-річний учень СШ № 22 закнчує одинадцятий клас і збирається вступати до університету в Словаччині. Роман поки не знає чи буде там займатися тхеквондо. Хоча за його словами він дуже б хотів продовжувати свою спортивну кар'єру, котру почав ще з другого класу. "Я взагалі-то мріяв займатися цим єдиноборством з першого класу, коли до нас в школу приходив тренер Олександр Миколайович Кирпа. Він тоді так дохідливо і захоплююче розповідав про тхеквондо, про змагання і поїздки в інші міста і країни, що я загорівся бажанням стати бійцем і підкорювати спортивні вершини. Але мені сказали, що я ще дуже маленький, - згадує Роман. - і тільки через рік батьки змогли записати мене в ДЮСШ № 4. Став старанно вивчати ази тхеквондо і вже місяці через два, на перших своїх офіційних змаганнях, отримав медаль за перше місце. Я тоді бився у ваговій категорії 26 кілограмів. Радості не було меж..".
 
Юнак досі старанно відноситься до тренувань. Тому на його рахунку багато яскравих перемог. Але найбільше пам'ятним для нього став чемпіонат України в 2016 році в Вінниці, коли він завоював чемпіонський титул. "Ще в пам'ять врізався Одеський чемпіонат країни, коли я вже в першому бою бився проти дуже досвідченого суперника, - розповідає Роман Фаль. - Мені тоді було дійсно дуже страшно, але я все-таки здобув перемогу. Пригадую всеукраїнський турнір в Запоріжжі, коли я переміг з перевагою всього в один бал - 25:24. На даний час у мене дві мети: хочу стати майстром спорту і успішно здати випускні іспити в школі".
 
Під стать Роману його сестра близнючка Аніта. Брат і сестра вчаться в одному класі, разом стали займатися тхеквондо у одного і того ж тренера, одночасно отримали звання кандидатів у майстри спорту та чорні пояси. "Хоча у Аніти побільше перемог ніж у мене. Вона все-таки дівчинка і у неї меньше суперниць", - посміхаючись пояснює Роман. На цих змаганнях Аніта не виступала. А Роман підтвердив реноме переможця.
 
Суддівську колегію, більшість якої становили молоді кам'янчани, очолювала Юлія Безотосна. "Нічого дивного немає, що на нинішніх змаганнях ми бачили серед бокових і суддів на даянгах молодих хлопців, які самі ще займаються тхеквондо, а солідність змагань надавало участь двох суддів міжнародної категорії - Андрія Старкова з Дніпра і Світлани Чорткової з Кривого Рогу", - прокоментував О.Кирпа.
 
Запеклі сутички на трьох даянгах тривали протягом десяти годин. За підсумками чемпіонату Дніпропетровської області тхеквондисти Кам`янського в цілому завоювали 83 нагороди (28 золотих, 23 срібних і 32 бронзових медалі).
 
 
РЕЗУЛЬАТИ ПО СПОРТИВНИМ ШКОЛАМ
 
1 - МСДЮШОР (Дніпро - 24+16+19)
2 - ДЮСШ № 4 (Кам'янське - 10+11+10)
3 - ДЮСШ № 1 (Кам'янське - 9+9+13)
4 - ДЮСШ № 3 (Кам'янське - 9+3+9)
5 - ДЮСШ № 10 (Кривий Ріг - 7+5+7).