ПАРАД

Символічним стало відкриття в Кам'янському міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл-Джура" на площі, яка носить ім'я легендарного кошового атамана Запорізької Січі Петра Калнишевського. Рої кожного загальноосвітнього учбового закладу міста вишикувались по периметру площі. Полковник українського козацтва Олексій Радін щиро вітав присутніх з початком гри та побажав наснаги, успіхів, яскравих перемог та гідно представляти Кам'янське в обласних фінальних змаганнях. Після виконання національного гімну було оголошено відкритим перше коло військово-патріотичної гри в нашому місті.

ФОТОАЛЬБОМ https://vk.com/album84493189_237075682 

Присутніх на святі майбутніх захисників Батьківщини привітали заступник міського голови з питань виконавчих органів міської ради Олександр Чернишов, директор департаменту з гуманітарних питань міської ради Тетяна Онищенко та священики Кам'янської єпархії. "Бажаю, щоб ця військово-патріотична гра так і залишалася грою", - відзначив О.Чернишов.

Козацтво одна з найяскравіших сторінок історії України. Сторінка ця писана не лише списами і шаблями, а найблагороднішими та найсвітлішими вчинками козаків. Для нащадків козацької слави, козацьких традицій, козацької мудрості пролунав кодекс українського лицаря: "Україна понад усе. Живи для добра України. Ніколи не висловлюйся погано про Україну, бо цим ти підтримуєш її ворогів. Будь носієм української моралі. Захищай усе українське: мову, традиції, звичаї, її природу та національні багатства. Шануй своїх предків та люби родичів своїх. Ніколи не залишай в біді своїх друзів. Скрізь чини благородно. Будь сильним тілом і духом. Займайся спортом. Будь готовий дати відсіч ворогові у будь-яку секунду. Вір у себе. Обороняй свою державу і власність. Бережи традиції українського козацтва. Виховуй в собі лицаря, патріота, захисника Вітчизни. Слава українському козацтву!"

Серед прадавніх християнських свят є свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка вважалася покровителькою усієї України і зокрема українського козацтва. Тому не випадково в 2014 році Указом Президента України Петра Порошенка саме на свято Покрови, 14 жовтня, призначено День захисника України і оголошено Днем українського козацтва.

Перед учасниками параду та гостями виступили хореографічний ансамбль "Епатаж" СШ № 30. Яскравими показовими виступами продемонстрували свої лицарcькі здібності представники козачого куреня Центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту. Майбутні захисники Вітчизни хрестились, тримаючи в руках пудові гирі, бавлячись, піднімали однією рукою відразу дві гирі. Гучними оплесками присутні відзначили показові номери, коли на розбите скло голим торсом ліг юний джура, а по ньому пройшлись його товариші.

Під звучання жалібної пісні "Пливе кача" присутні вшанували пам'ять всіх синів Кам'янського, які поклали своє життя в антитерористичній операції на сході країни. Апофеозом параду став запуск в небо повітряних кульок з паперовими журавликами, на яких були написані імена загиблих.

Текст: Віктор КУЛЕНКО.