347562232 6217452215009875 2326221911101736260 n

 

В селищі Бояни Чернівецкої області, з 6 по 8 червня відбувся чемпіонат України з триатлону на суперспринтерській дистанції серед молоді, юніорів та юнаків.

В перших з початку війни національних змаганнях взяли участь збірні команди областей, СДЮШОР, ШВСМ та ДЮСШ. В складі збірної Дніпропетровщини, Кам`янське представляли четверо спортсменів, троє з яких: Христина Білоусова, Гліб Плохоцький, Валентин Тихенко - вихованці тренерів Дмитра та Інни Краєвських і Андрія Сидорченко з ДЮСШ № 5. Спеціалізуючись у плаванні, спортсмени декілька раз спробували себе в домашніх стартах з триатлону та дуатлону (велоперегони та біг), які проводились федерацією триатлону Кам’янського та вибороли право представляти наше місто та Дніпропетровську область на чемпіонаті України.

Як повідомив тренер Юрій Макогонов, зважаючи на те, що тренування та змагання в Кам’янському проводилися в форматі крос-кантрі (на пересіченій місцевості), де на велосипедному етапі використовуються гірські велосипеди, а чемпіонат України відбувався в стандартному – шосейному форматі велоперегонів, то для наших спортсменів все було новим. "Але почалося все раніше, - ще дома – з пошуку шосейних велосипедів для участі в змаганнях, - розповіда. Ю.Макогонов. - Допомогло те, що по регламенту змагань між стартом категорій юніорів, в якій стартували дівчата, та юнаків, в якій змагалися хлопці, – було дві години, тож спортсмени мали можливість по черзі використовувати одні й ті ж велосипеди, швидко перелаштовуючи параметри машин під свій зріст. Навіть плавальний етап, який відкриває змагання з триатлону дуже відрізнявся від плавання в басейні, адже пливли спортсмени на відкритій воді по розміченому буями маршруту. Немає звичних доріжок, які задають напрямок руху, тому якщо не контролювати напрямок, легко можна накрутити пару десятків зайвих метрів. З перших секунд після старту йшла дуже жорстка боротьба, часто на грані фолу. Але завершивши в числі лідерів плавальний етап (а Христина взагалі оставила за спиною суперниць всіх категорій – і молоді, і юніорок), - це був тільки початок випробувань. Федерація триатлону України вибрала для проведення змагань Чернівецьку область, бо на сьогодні це чи не єдине більш-менш спокійне від ракетних обстрілів місце, але ж траса змагань могла б легко претендувати на один з гірських етапів велосипедної багатоднівки "Тур-де Франс". Крім того, з самого ранку час від часу починав накрапувати невеличкий дощ, що – зважаючи на трасу з крутими віражами та швидкісними спусками, - не дуже додавало оптимізму нашим, - ще зовсім не досвідченим учасникам. Навіть досвідчені спортсмени не всі впоралися з цим іспитом, завдавши роботи екіпажу швидкої допомоги – були прикрі падіння та травми. Але наші спортсмени пройшли і цей іспит гідно – може не так швидко як хотілося б, але без неприємних несподіванок. Відпрацювавши після велосипедного біговий етап, у підсумку Білоусова посіла в категорії юніорок четверте місце, Василиса Горелова – п’яте. Хлопці, змагаючись в категорії юнаків зі спортсменами на чотири роки старшими за них, посіли відповідно 22 місце – Гліб Плохоцький та 31 місце - Валентин Тихенко. Показавши, як для першого старту дуже гарний час. Адже ці змагання зібрали всіх найсильніших триатлетів України і за підсумками формуватиметься команда, яка представлятиме збірну України на Кубкі Європи, який пройде 17-18 червня в Румунії!.

Наступного дня спортсмени боролися в форматі естафети-мікс, коли команда з чотирьох спортсменів один за одним долають етапи триатлону, передаючи естафету колегам по команді. Це дуже видовищний та драйвовий вид змагальної програми, який з минулого року наряду з особистими змаганнями також включено до програми Олімпійських Ігор. В цьому виді програми наша К.Білоусова в складі збірної областіпосіла п’яте місце.

Таким чином, спортсмени отримали неоціненний досвід та принесли залікові бали у скарбничку області та міста. Взагалі, підсумовуючи участь кам’янських триатлетів у цих змаганнях, можна констатувати, що триатлон у нашому місті поступово набирає обертів, спортсмени змагаються на всіх рівнях, підіймаючись крок за кроком на наступні сходинки майстерності.

"Після закінчення змагань до виїзду додому залишалося ще декілька часу, то спортсмени не гаяли часу, - встигли пограти з місцевими жителями в футбол та оглянути цікавинки готельного комплексу - озеро з лебедями і нутріями, та ціле сімейство диких кабанів які розташувалися в лісочку поряд з котеджами. Дорога додому була неспокійною - новини з Херсону та військова техніка, яка зустрічалась на шляху постійно нагадувала, що країна веде жорстку криваву війну з підступним ворогом і що лише завдячуючи мужності та стійкості наших захисників ми маємо змогу жити повноцінним життям, - тренуватись та змагатись... - доземний уклін нашим воїнам за це", - говороить Ю.Макогонов.

Тепер спортсменів чекають змагання чемпіонату України з акватлону (плавання та біг), які мають бути проведені в Черкасах 21-23 червня.

Відео https://www.facebook.com/100002354738440/videos/pcb.6217507668337663/295484266227090