В Кам`янській центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка відбулося перше засідання новоствореного клубу колекціонерів.

При міській бібліотеці вже давно працюють клуби по інтересам: краєзнавчий, квітникарів, любителів кіно, вивчення іноземних мов, фотолюбителів і інші. Минулої п`ятниці, 13 листопада, до них доєднався і клуб колекціонерів. "Клуби при бібліотеках являються світовим трендом. Так як інтернет зруйнував монополію книг, то з`явилася нова потреба зустрічатися, спілкуватися з цікавими людьми. А такими майданчиками якраз і стали бібліотеки. Ми володіємо інформаційними фондами, інтелектуальною аурою і фізичним простором", - пояснює бібліотекар Катерина Молчанова.

Презентуючи новостворений клуб, Катерина Молчанова розповіла присутнім про різновиди колекціонування. "У світі є дуже багато видів колекціонування. Про те хто такі нумізмати, філателісти, фалеристи знають майже всі. А ось про інші назви видів колекціонування дехто навіть не чув. Наприклад, арктофілія - колекціонування м'яких іграшок, плангонологія - колекціонування ляльок, тегестологія - колекціонування підставок для пива (бірдіклей), фішефілія - колекціонування етикеток і наклейок, які покривають банки рибних консервів і ікри і багато інших", - говорить Катерина.

На першому засадінні в основному мова йшла про колекціонування старовинних книг. Зокрема, присутні почули розповіді про найдорожчі книги в світі: "Божественна комедія", написану на одному аркуші, "Лестерський кодекс" Леонардо да Вінчі, "Птахи Америки" і деякі інші.

Алла Гузовська і Тетяна Герасюта розповіли про колекцію краєзнавчих книжок нашого міста, яка існує в бібліотеці. Серед них особливу значимість мають екземпляри з дарчими підписами авторів книг. Увагу приділили також місцевій періодиці (газети, журнали), яка датується починаючи з 1951 року. "Інтерес представляє "Шевченкіана" - зібрання матеріалів, які стосуються життя і творчості Т.Г.Шевченка. Зокрема це зібрання книг "Кобзар", виданих в різні роки і в різних містах. У нас велика колекція книжок про мистецтво. Ну, і звичайно колекція антикварних книг, якою ми пишаємося", - говорить Алла Гузовська.

По завершенню засідання колекціонерів, присутні прийняли участь в міні-аукціоні, на якому були продані деякі книги, листівки, біжутерія.