группа калина 2014
 
Об`єднала любов до пісні
 
"Виступає вокальний квартет "Калина", - урочисто звучать слова ведучої концерту. І вже за мить до глядацької зали лине добре відома всім пісня з репертуару Софії Ротару. Звучить вона дзвінко, окрилено, заворожуючи притаманним народним мотивам багатоголоссям. На учасницях ансамблю - стилізовані костюми, барвисті віночки. Все, як годиться для такого випадку.
- Хто вони, ці чарівні дзвінкоголосі жіночки? Чому раніше не виступали зі сцени? - дивувались поміж собою присутні.
А тому, виявляється, що саме того березневого дня 2003 року відбувся сценічний дебют "Калини". Все сталося так несподівано... Працівники Дзержинки готувалися до традиційного фестивалю художньої самодіяльності. "А чому б і собі не випробувати долю", - подумали ці робітниці ТЕЦ.
Виступати вирішили у пісенному жанрі. Кожна ж бо з них десь, колись співала: чи то в самодіяльних колективах, чи в родинному колі, або ж просто для себе, на кухні. Отже пісня для кожної з цих жінок - це щось набагато значущіше, ніж просто уподобання, бо є виразником настроїв, переживань, почуттів.
А от коли довелось обирати пісню на фестиваль, виникли сумніви. Переспівувати відомі естрадні хіти не хотілося. Немає в них тієї витонченності мелодій та глибини змісту, в який можна було вмістити бодай часточку багатогранної жіночої душі. Врешті, зійшлися на народній пісні. Так виник ансамбль "Калина".
До виступу готувалися дуже серйозно. Прискіпливо відпрацьовували кожен рядок пісні. Не кажучи вже про хвилювання перед виходом на сцену... І ось рішення жюрі: "Калина" стає лауреатом фестивалю!
Той дебютний виступ новостворенного ансамблю в березні минулого року добре пам`ятають на Дзержинці. Дехто навіть цікавиться: чи зможемо ми знову побачити виступ цього самобутнього колективу? Мабуть, що так. Одна з його учасниць, Людмила Лисова, - розповіла, що зараз її колеги по творчості залюбки беруть участь у цехових святах. А при нагоді знову співатимуть зі сцени, даруватимуть нам з вами світлу радість від зустрічі з народною піснею.
Важливо й інше: не дивлячись на те, що працюють ці чарівні жінки у різних бригадах і дуже завантажені роботою, завжди знаходять можливість для спілкування. Нещодавно провели на заслужений відпочинок одного з членів колективу - Валентину Слюзар, але й тепер, і в майбутньому ця жінка не збирається залишати цей квартет і своїх подруг, яких об`єднала любов до народної пісні.
 
Ю.Давиденко
 
Учасниці квартету: Інна Кузьминська, Валентина Слюзар, Людмила Лисова, Лариса Хмель.
 
"Знамя Дзержинки" 01.01.2005 г.