DSC_0208.JPG

Напаредодні Дня Незалежності України в музеї історії Дніпродзержинська відкрились дві виставки.

Вітаючи зі святом Незалежності України, директор музею історії Дніпродзержинська Наталія Буланова переконливо сказала, що вже незабаром ця споруда буде мати назву музея міста Кам'янського. "За незалежність України віддали своє життя тисячі синів і дочок, - говорить вона. - Навіть сьогодні ще ллється кров наших воїнів, які відстоюють незалежність країни на Донбасі, на кордоні з Російською Федерацією. Наш музей підготував до цієї дати історико-документальну виставку, яка має назву "На шляху до незалежності України". На ній зібрані документи боротьби українського народу за свою незалежність. Тут представлено портрет Богдана Хмельницького, який очолив національно-визвольну боротьбу, матеріали які ілюструють українські визвольні змагання 1917-1921 років. До речі, прослідковується аналогія подій того часу з нинішніми подіями, коли Українська Народна Республіка була знищена завдяки російській агресії. Сподіваємося, що цього разу Україна зможе відстояти свою державність".

1 грудня 1991 року відбувся всеукраїнський референдум, на якому переважна більшість мешканців Дніпродзержинська сказали своє "Так" незалежній соборній Україні, кордони якої є недоторканими.

На виставці, автором якої є Олексій Пекун, експонуються матеріали, які ілюструють демократичні процеси, пов'язані з Дніпродзержинськом. Є фотографії, документи про діяльність Народного Руху України, екологічної ініціативи Української Гельсінської спілки. До речі, в документі про створення Української Народної партії вже було представлено прізвище Яроша.

 

DSC_0181.JPG

Присутні змогли подивитись коротенький документальний фільм про події 1991 року, які передували підписанню Акта про державну незалежність України.

Інша виставка, "Мальовнича Україна", представлена роботами болгарського художника Івана Стоянова. "Ця виставка своєрідна, - говорить Н.Буланова. - Тому що художник мислить символами і образами. Це вже друга виставка художника з Нової Загори в нашому музеї. На Різдво експонувались "Знаки і символи". Подорожуючи нашою країною, художник створив свої роботи в образах темперного живопису".

 

DSC_0228.JPG

DSC_0239.JPG

Текст: Віктор КУЛЕНКО.