Прометей 70 х

Високо в небо піднявся пам'ятник "Прометей" - символ мужності і стійкості дніпродзержинців - полумяних борців за Радянську владу, героїв-підпільників, воїнів-визволителів нашого міста. Їхні прізвища, що викарбувані на постаменті і сяють позолотою, свято зберігають ц своїх серцях вдячні жителі Дніпродзержинська. Біля підніжжя пам'ятника горить Вічний вогонь слави, а щогодини звучить урочиста мелодія "Реквієму". Вона хвилює, примушує нашу пам'ять повернутися в ті грізні для нашої Батьківщини і народу роки, коли мільйони патріотів віддавали життя в ім'я світлого майбутнього, помічали: як тільки починає звучати ця мелодія, люди мимоволі зупиняються, прислуховуються до неї і застигають на мить у мовчанні, вшановуючи пам'ять полеглих.
Хто ж і як озвучив пам'ятник "Прометей", надав цьому священному місцю величності, що хвилює серця?
Як відомо, скорботна мелодія вперше пролунала біля "Прометея" минулого року, після реконструкції пам'ятника робітниками управління будівництва Придніпровського хімічного заводу. При доборі мелодії врахували пропозицію колективу музичного училища: "Реквієм" композитора Д.Кабалевського на слова поета Р.Рождественського відповідав і задуму, і величності пам'яті загиблих борців за народну справу. А озвучали пам'ятник спеціалісти з міського вузла зв'язку, зокрема інженеррадіовузла М.Г.Байрак, монтер М.М.Гладкий, змонтував програму працівник Ф.А.Матузов.
...Щодня, щогодини чути над містом урочисту, скорботну мелодію "Реквієму. Це - гімн мужньості, стійкості і вічної пам'яті тих, хто ціною життя завоював нам мир і щастя.


А.Петренко.
"Дзержинець" 06.12.1975.