В НОВОМУ РАЙОНІ

 

 

Дніпродзержинці любовно називають цей район "Наші Черьомушки". На південно-західній околиці міста, де в дні минулих виборів було чисте поле, зараз кипить життя. Тут все виразніше вимальовується новий великий житловий район. За планом тут буде збудовано 450 тисяч квадратних метрів житла. 55 тисяч чоловік житимуть у цьому районі. Поряд з великими багатоповерховими будинками споруджуються школи, дитячі комбінати, магазини, запроектовані лікарняне містечко, великий кінотеатр.

В порівняні з минулими виборами до Верховної Ради СРСР в нашому місті зараз створено 15 нових виборчих дільниць, ряд з них в південно-західному районі. Десять тисяч металургів і хіміків уже живуть тут. Вечорами над районом спалахують гірлянди електровогнів над агітпунктами, агітатори поспішають на квартири до виборців, а поруч будівельники готують до здачі нові будинки.
Все далі в степ крокують баштові крани. Всі будинки в цьому році споруджуються з великих панелей, розміром в кімнату.

Монтаж будинків з великих панелей має ряд переваг перед цегляною кладкою. Наведемо такі цікаві цифри. Якщо раніше мурування п`ятиповерхового будинку на 60 квартир 25 чоловік здійснювали протягом 120 днів, то монтаж такого ж будинку з великих панелей бригада монтажників Михайла Лити з тресту "Дзержинськбуд", яка нараховує лише 5 чоловік, виконує за 60 днів. І ще одне. Вартість квадратного метра житла при великопанельному будівництві в півтора раза дешевше, ніж з цегли.

Від районної електростанції сюди прокладається спеціальна теплофікаційна магістраль, яка забеспечить всі квартири теплом і вдосталь теплою водою.

З центром міста новий район з`єднається двома широкими магістралями - вулицями Сировця і Ленінградською. По них зараз курсують автобуси, а в майбутньому підуть і тролейбуси.

В день виборів до Верховної Ради СРСР більше 200 сімей металургів і хіміків святкуватимуть тут новосілля.

На знімку: нові житлові будинки по вулиці Кіма у південно-західному районі міста.
Текст і фото О.Савицького.
"Дзержинець" 6 березня 1962 року.