"ЛАБОРАНТКА ВАЛЕНТИНА ЛУЦЕНКО"

 

 

Точно, швидко, своєчасно робить аналізи лаборантка центральної заводської лабораторії заводу імені Дзержинського Валентина Луценко. Комсомолка Луценко вчиться в індустріальному технікумі.

На зімку: В.Луценков лабораторії під час досліджень.
"Держинець" 16 серпня 1960 року.

 

Біда від води

 

Ще в 1958 році в провулку № 6 по проспекту Леніна зроблено східці для спуску на Садову вулицю. А куди вода стікатиме в дощ, керівники тресту благоустрою не подумали. Цим літом часто бувають зливи. Вода все розмиває, створює на Садовій вулиці канави, які потім засипаються сміттям. Нам, жителям будинків №№ 72 та 74, доводиться жити в антисанітарних умовах не говорячи вже про те, що в дощ вода руйнує наші двори.

Скільки ж можна відрами виносити воду з дворів, жити біля смітників? Коли вже трест благоустрою міста зробть тут відвод для дощової води?

Бутилін, Калінкін, Матюшевська, Дудка, та інші жителі.
"Дзержинець" 6 серпня 1960 року.

 

Експерименти хірурга

 

До кабінету зайшла жінка.

- Сідайте, Віро Якимівно. Вам же важко стояти без милиць, - запрошує лікар.
А Віра Якимівна Ковальова, бухгалтер міського відділу народної освіти, посміхається: - Що ви, я вже й бігати можу.

У хворої був серйозний перелом ноги. Завідуюча травматологічним відділенням восьмої лікарні З.І.Балабан зробила їй операцію. Тільки для зростання кісток вставила не металевий стержень, а... кістку тварини, яка добре прижилася в людському організмі.

Такий сміливий експеримент в нашому місті застосував хірург Л.М.Головаха, який обрав цю тему для дисертації. Він передає свй досвід колегам. У нього з`явилися послідовники: лікарі З.І.Балабан, І.П.Кушнір та інші.

Леоніда Михайловича недарма називають експериментатором. Раніше він працював у клініці імені Мечнікова під крівництвом учених Л.О.Смирнової і Ю.Ю.Колонтая, освоював новини медицини. За методом лікаря Ілізарова з Кургана він подовжив ногу хворому.

Лікар розповідає про свої останні експерименти. Недавно під час гри футболіст пошкодив зв`язки колінного суглоба. Л.М.Головаха пересадив йому сухожилля іншої людини. Юнак дістав змогу знову займатися спортом.

Хірург разом з колективом продовжує наукові і практичні експерименти.

В.Штеменко.
"Дзержинець" 3 серпня 1969 року.