13 березня своє ювілей відзначила директор Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки Маргарита Андріївна Кудіна, яку добре знають і щиро люблять у нас в місті. Саме їй і її чоловікові, режисерові Сергію Анатолійовичу Чулкову, наш театр зобов'язаний своїм відродженням і своєю нинішньою славою. Маргарита Андріївна неодноразово була героїнею численних матеріалів міських і обласних ЗМІ, тому здавалося, що про неї і про її творчий шлях відомо практично все. Але журналісту "ЛГ" вдалося дізнатися у майбутньої іменинниці кілька невідомих досі фактів з її особистого життя, а головне - саме нам вона першим зізналася про те, що збирається повернутися на сцену в якості актриси. Про що повідомляє https://kstati.dp.ua/kultura/margarita-kudina-ya-po-svoemu-kharakteru-sozidatel-ya-dolzhna-ponimat-chto-delayu-chto

 

Головне завдання директора театру - створити всі умови для реалізації творчого проекту

- Маргарита Андріївна, скажіть, хто в театрі головний - директор театру чи головний режисер?

- З цього приводу у мене є моя особиста думка. У театрі може бути висококласний директор - прекрасний менеджер і талановитий організатор, але при цьому в театрі все одно може не бути хороших вистав. А немає вистав - значить немає театру. Тому однозначно, стовідсотково в театрі головне - це творчість. А творчість - це режисура. Якщо є хороший режисер - значить, є і театр. Тому самі класні театри завжди були пов'язані з іменами їх режисерів: театр Товстоногова, театр Ефроса, театр Любимова. А хто там був директор - ніхто не знає. Тому головний в театрі - це його режисер, художній керівник.

- Але ж і у Вас посада в театрі "директор-художній керівник".

- Скажу про те, що наболіло. Зараз у нас комусь спало на думку об'єднати в театрах посади директора і художнього керівника. На сьогоднішній день - це просто утопія. Театр - це ні з чим не порівнянне величезн4 виробництво. Це - мікрозавод! Роль хорошого директора полягає в тому, щоб це виробництво функціонувало чітко і безперебійно. Він повинен зробити все можливе для організації виробництва кінцевого продукту. А художній керівник повинен відповідати за творчу складову. І тому, однозначно, він головний в театрі. Але поєднувати ці два види діяльності в одній посаді "директор-художній керівник" - неможливо! Сергій Анатолійович був художнім керівником театру ще кілька років тому, а я була директором. Але після реорганізації ці посади поєднали, і тепер я - "директор-художній керівник" театру, а він - головний режисер. Ви знаєте, скільки конфліктів в театрах по всій Україні зараз відбувається через такий поділ?! Якщо директором-художнім керівником призначають людину, яка все життя була режисером, що вона може розуміти в господарських справах!? Художній керівник не повинен думати про те, де йому купити матеріали, взуття, колготи, як зробити в будівлі ремонт. Людей, які можуть поєднати ці напрямки, - одиниці. Якби ми з Сергієм Анатолійовичем не були однією сім'єю, і кожний не намагався в театрі робити краще те, що він вміє, а тягнули один в одного ковдру і розділяли повноваження, то це була б катастрофа для театру! За художню частину і за творчу складову у нас в театрі відповідає Сергій Анатолійович, і тому він - однозначно головний. Він - лідер в театрі. А я залишаюся організатором. У мене характер такий. Я, за своїм характером, творець. Я люблю щось створювати, творити, організовувати. Я повинна розуміти, що роблю щось потрібне і варте. Без цього я не можу.

- Мені все-таки здається, що Ви дещо принижуєте роль директора театру. Без його, невидимої рядовому обивателю, діяльності, навіть самий талановитий режисер не зміг би створювати свої шедеври. Якщо в будівлі театру немає опалення, тече дах, немає матеріалів для створення декорацій і пошиття костюмів, а актори не отримують зарплату, то в таких умовах важко займатися "чистою творчістю".

- Природно, що від директора багато залежить. На моїй пам'яті було багато талановитих режисерів, які, якщо не потрапляли в хороший театр, де все було організовано, так і не змогли реалізуватися повною мірою. Повторюся, що головне завдання директора театру - створити всі умови для реалізації творчого проекту. А вийшов цей творчий проект чи ні - це залежить від таланту режисера і акторів.

 

Народження дитини дозволило мені зупинитися і повністю перезавантажитися.

- Я вважаю, нашому місту дійсно пощастило, що Ваш творчий і сімейний тандем з Сергієм Анатолійовичем зміг відродити театр і досить високо підняти його творчу планку. Але, на мій погляд, це випадок унікальний. Адже нерідко буває, що сімейні пари, що працюють в одному колективі, та ще на керівних посадах, перетягують на виробництво свої якісь особистісні проблеми. Якщо дружина вдома пересолила борщ, то чоловік їй на роботі може неусвідомлено це пригадати.


- Так, таке буває (сміється). Але ж у нас артистична сім'я. Ми разом з Сергієм Анатолійовичем працювали в багатьох театрах. Він був режисером, а я - актрисою. І я завжди була раніше зайнята в його спектаклях. Тобто процес "притирання" ми пройшли задовго до того, як прийшли працювати в театр в Кам'янському.

- Коли Ви грали в спектаклях Сергія Анатолійовича, він робив Вам, як своїй дружині, якісь поблажки або, навпаки, був більш суворий, ніж до інших акторів?

- Однозначно! Він же не може на когось іншого накричати. Там же наслідки можуть бути. А мені діставалося.

- Якщо не помиляюся, до нашого театру Ви з Сергієм Анатолійовичем працювали в п'яти театрах і "покочували" по всій країні. Тобто Ви за ним слідували, як віддана дружина за чоловіком-офіцером по військовим містечкам. Цікаво, якою була Ваша реакція, коли, припустимо, приходить Сергій Анатолійович і каже: "Збирайся, ми їдемо в Казахстан"?

- Знаєте, тоді ж все було простіше. І ми були молодші. Та й їздити по країні в радянські часи було одне задоволення. Скажу Вам чесно: коли ти працюєш в одному театрі 5-6 років, то потім розумієш, що потрібно щось змінювати, що ти досяг своєї стелі. Тому роботу в кожному новому театрі, я сприймала з натхненням. Ми з Сергієм Анатолійовичем зустрілися і познайомилися в Іжевську, потім поїхали разом в Тюмень, куди директор місцевого театру запросив його як режисера. Але вони знали, що у нього дружина - актриса і що я приїду разом з ним. Тому коли ми туди приїхали, нам відразу дали як сім'ї двокімнатну квартиру. При цьому нам повністю оплатили всі квитки на переїзд і видали "підйомні". Природно, що ми поїхали. А чому ні? Сергій Анатолійович був там черговим режисером, я, природно, актрисою. Працювала і в його спектаклях, і у головного режисера Євгена Анатолійовича Плавінського. А Тюмень це ж багатющий край! Ми на виїзні спектаклі в Нафтоюганськ і інші сибірські міста не їздили, а літали на літаках! Так що нам там дуже подобалося. А у нас в театрі в ті роки працювала одна актриса з Казахстану, родом з Петропавловська. Вона знала, що в Петропавловську в обласному російському драматичному театрі шукають людину на посаду головного режисера. І вона запропонувала керівництву міста розглянути кандидатуру Сергія Анатолійовича. Його запросили на переговори, де запропонували трикімнатну квартиру і повністю забезпечити весь переїзд і перевезення всього нашого майна. А театр там був шикарний. Це було нове сучасне приміщення на тисячу з гаком місць. Сергій Анатолійович погодився, і ми приїхали. Спочатку мені не сподобалося ні місто, ні квартира - вона була на першому поверсі. Але почали працювати, і з'ясувалося, що в театрі дуже сильна трупа. І квартиру нам потім надали іншу, поліпшену. Саме там я в 30 років отримала звання Заслуженої артистки Казахстану, якраз, коли ми були на гастролях в Алма-Аті. Новина стала для мене повною несподіванкою, хоча я тоді дійсно була в дуже хорошій творчій формі.

- Але в тому ж 1982 році, коли Ви отримали це звання, Ви також ще і сина народили. Взагалі доленосний рік виходить для Вас.

- Так, зізнаюся чесно, що в Алма-Аті на гастролях я виступала, будучи вже в "положенні". Алма-Ата - це шикарне місто! Воно таке гарне! Будували місто проектанти з Санкт-Петербурга, і там немає жодного будинку, схожого на інший. І жодного фонтана, схожого на інший. Кожен фонтан - це витвір мистецтва. А ринок !!! Він був просто чудовий! Але я вже була в "положенні" і на запахи цього ринку реагувала дуже гостро. А в театрі я грала Машу в "Трьох сестрах". І критики, які дивилися цей спектакль, потім писали про мою гру: "Яка чудова актриса! Таке відчуття, що вона всередині чимось наповнена!"

А я в цей час дійсно була вже "наповнена" (сміється). Природно, що у мене був корсет, щоб це не було так помітно. Але я хочу сказати, що ми, артисти того покоління, не могли по-іншому. Нас так вчили. Що артист не може прийти на спектакль тільки в одному випадку - якщо він помер. І тому я не могла підвести театр і не поїхати на ці гастролі. Гастролі були влітку, в липні. 8-го грудня я народила, а в кінці лютого вже знову вийшла на роботу і почала репетирувати "Кішку на розпеченому даху" Теннессі Вільямса. В кінці березня у нас була прем'єра, і я в фіналі вистави танцювала в комбінації. Можете собі уявити, як я швидко увійшла в форму? Звичайно, мені допомагала мама, вона сиділа з дитиною, а я репетирувала з повною віддачею. У нас тоді був дуже щільний графік: з 11 до 14 годин репетиція, потім перерва, і ввечері або ти спектакль граєш, або ти знову репетируєш.

- А коли ж тоді займатися будинком? Коли Ви встигали, вибачте, борщі Сергію Анатолійовичу варити?


- Можу сказати, що Сергій Анатолійович в цьому плані - не капризна людина. Хоча йому щось з їжі подобається, а щось ні ... Але я якось все встигала. І ще встигала днем, між ранковою репетицією і вечірньою, відпочити і повторити роль. Швиденько прибігла додому - картоплю чистиш, паралельно читаєш роль ... Я навіть не знаю, як все встигала. Хоча мені і зараз зустрічаються актори, які живуть насиченим життям і процвітають в професії. Ви знаєте, я буквально схиляюся перед нашою актрисою Мариною Юрченко. Я її просто обожнюю! У неї четверо дітей, вона провідна актриса театру, вона багато грає на сцені і ще займається з дітьми з театральної студії. Які вона спектаклі з ними ставить! Вона все встигає, і я не разу не бачила її в поганому настрої, щоб вона кричала, нервувала, з кимось сварилася. Я дійсно перед нею схиляюся!

Так, я працювала дуже багато. І народження моєї другої дитини - це було усвідомлене рішення.

Я розуміла, що мені потрібно зупинитися і перезавантажитися, тому що акторське і творче життя неймовірно тебе вихолощує, коли ти дуже багато зайнятий в театрі, коли у тебе багато ролей, які вимагають великих фізичних і емоційних навантажень, коли ти всі ці емоції і переживання "пропускаєш" через себе. У мене і зараз бувають іноді моменти, коли я розумію: так завантажена, що потрібно обов'язково якимось чином "перезавантажитися". Людина повинна вміти "перебудуватися". І народження дитини тоді дозволило мені зупинитися і повністю перезавантажитися. Після того, як я не виходила на сцену 7-8 місяців, для мене знову робота була як політ. Я з новими силами знову була в улюбленій роботі.

Я давно хотіла повернутися на сцену

 

 

- Скажіть, а жінок-директорів театрів багато? Або це все-таки більше чоловіча професія?

- Чоловіків - більше. Тут потрібні певні навички господарника і організатора. Але у мене досить сильні організаторські здібності. Коли я працювала в Дніпрі в театрі імені Горького, то була там ще й головою профспілки. Один з трьох директорів, під чиїм керівництвом я працювала, Олег Костянтинович Гришкін, прийшов до нас з Оперного театру. Він був справжнім висококласним організатором. Якось запрошує мене до себе і каже:

- Знаєш, мені потрібна твоя допомога. У мене не вистачає часу на все і мені потрібен заступник. Підеш?

- Я що - погана актриса, раз Ви мені пропонуєте посаду заступника?

- Ні. Актриса ти хороша. Якщо хочеш, залишайся на ставці актриси, а на півставки підеш до мене заступником директора із зовнішньоекономічної діяльності. Мені дійсно потрібна допомога. Я відчуваю, що тільки ти це можеш зробити. Скільки тобі ролей потрібно зіграти в рік? Вибирай!

У нього в той час було кілька проектів, і він дійсно не встигав їх все вести сам. Я подумала - і погодилася. Всі проекти, які були в розробці Олега Костянтиновича, я тоді реалізувала. Я уклала договір з Польщею і вивезла туди наш колектив на гастролі з виставою "Лісова пісня". Я придбала автобус для театру у Львові. Думаю, що Гришкін мене тоді вчив і готував на своє місце. Але він дуже різко захворів. Відправив мене з трупою на гастролі, а після гастролей ми приїхали вже на його похорон. Після цього в театр прийшов новий директор. Я кілька тижнів з ним попрацювала і зрозуміла, що хочу зосередитися на професії актриси. Тобто коли мене запросили в Кам'янське (тоді Дніпродзержинськ) директором театру, у мене вже було розуміння того, як і чим повинен займатися директор, і був певний досвід. Але коли я прийшла сюди в театр, я не планувала затримуватися - хотіла трохи допомогти і повернутися. Я два роки поєднувала: працювала тут директором і догравала свої спектаклі в Дніпрі. Але з часом зрозуміла, що потрібно визначатися і обирати, чим займатися далі. Тут було шкода кинути почате і недороблені, та й там, у театрі Горького, керівництво змінилося, і сам театр був далеко не в кращій ситуації. Так що я залишилася тут.

- Упевнений, що цей вибір був правильним. І не тільки нашого міста пощастило, що Ви з Сергієм Анатолійовичем змогли відродити театр, але ж і Ви теж змогли в повній мірі реалізуватись як керівник театру. І звання заслуженого діяча мистецтв України, багато інших нагород і звання, в тому числі і спеціальна премія фестивалю-конкурсу "Січеславна" кращому директору театру однозначно отримані Вами заслужено.


- Я хочу сказати, що спеціальна премія "Січеславни" в номінації "Кращий директор" має для мене особливе значення. Адже її заснував син того самого Олега Гришкіна, який вчив мене секретам професії директора театру. У минулому році я отримала її вже в сьомий раз за ці 24 роки, що є директором театру імені Лесі Українки в Кам'янському. Гришкін дуже багато мені дав.


- Але невже із-за спини директора на сцену не хоче знову вийти актриса?

- Хоче. Чесно зізнаюся, що я давно хотіла вийти на сцену, але все якось не виходило. Але ... Відкрию Вам секрет - зараз ми репетируємо виставу "Дивна місіс Севідж" за п'єсою Джона Патріка, в якому у мене головна роль. Сподіваємося, що все буде добре, і в квітні ми зможемо показати цю виставу глядачам.