13645285 256003121452553 2839938392673992081 n

Юрій Олександрович Філіпов народився 23 липня 1937 року в м. Дніпродзержинську, нині м. Кам’янське. Його батько був відомим на Дніпровському металургійному комбінаті і за його межами відомим металургом, майстром доменного цеху, під керівництвом якого в перші післявоєнні роки видавались рекордні плавки чавуну на доменній печі № 6.
Розпочавши свою медичну кар’єру в Дніпродзержинську, пізніше він довгий час працював в Інституті гастроентерології Академії медичних наук України , був його незмінним керівником в 1987-2011 роках. Український професор Юрій Олександрович Філіпов отримав золоту Нобелівську медаль міжнародного медичного форуму в Індонезії за розробку методів діагностики передракових захворювань. Друга така ж медаль була йому присуджена в Європі.
Висококваліфікований фахівець, він багато років працював у хірургії, анестезіології та реанімації, невідкладній терапії. Основні напрями наукової діяльності: аналіз та розробка наукових основ і методологічних аспектів організації та удосконалення гастроентерологічної науки; координація наукових досліджень за проблемою гастроентерології в Україні; вивчення етіології, патогенезу, клінічного перебігу найрозповсюдженіших і соціально вагомих гастроентерологічних захворювань.
Юрій Олександрович автор 375 наукових праць , в тому числі 4 монографіїй , 48 авторських свідоцтв і патентів.
Він є головою Проблемної комісії "Гастроентерологія", дійсним членом Міжнародної академії екології та використання природних ресурсів ( МАЕВ), дійсним членом та віце-президентом Міжнародної академії апіфітотерапії та бджільництва (штаб-квартира м. Дніпропетровськ).
Він дійсний і постійний член міжнародної організації гастрохірургів, головний гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України, Президент асоціації лікарів-гастроентерологів України, член редколегії Міжнародного журналу «Неpato-gaslroenterology», міжвідомчого збірника "Гастроентерологія", науково-практичного журналу "Сучасна гастроентерологія ".
Філіпов Ю. О. нагороджений орденом «За заслуги" III ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України, Дипломом Міжнародної асоціації авторів наукових відкриттів, медаллю «Автору наукового відкриття" ім. П. Л. Капіци.
В даний час Юрій Олександрович Філіпов працює в Дніпропетровській обласній лікарні ім. І. І. Мечникова, одночасно є Президентом Української гастроентерологічної асоціації і продовжує активну наукову діяльність.

Джерело https://www.facebook.com/profile.php?id=100011286007627&fref=nf&pnref=story.unseen-section