7б

 

Одним із прикладів радянської парадної фотокниги був альбом "Жены инженеров. Общественницы тяжелой промышленности", що вийшов у 1937 році накладом 5 тисяч екземплярів. На 204 сторінках розміщені світлини жінок-активісток різних регіонів СРСР. Багато знімків присвячено підприємствам важкої промисловості України. Я відібрав 12 фотографій присвячених дніпродзержинцям. Потрібно додати, що рух жінок-суспільниць зародився в 1936 році і був технологією державної політики щодо залучення домашніх господарок у громадське виробництво. Формально він почався з того, що нарком важкої промисловості Серго Орджонікідзе в одній зі своїх поїздок країною помітив, як дружина начальника Червоноуральської електростанції Суровцева висаджувала квіти біля входу на станцію. Орджонікідзе вирішив підтримати цю ініціативу в масштабах своєї галузі. У травні 1936 року в Дніпродзержинську, як тоді стало називатися місто Кам'янське, відбулася всесоюзна нарада дружин командирів важкої промисловості. На нараді Марія Манаєнкова, дружина директора Дніпровського металургійного заводу Йосипа Петровича Манаєнкова, отримала орден Трудового Червоного Прапора. Вона ж вручала Сталіну букет квітів у Москві на всесоюзному зльоті дружин командирів виробництва, що зображено на картині художника В.П.Єфанова "Незабутня зустріч".

 1937 Жены инженеров

Обкладинка видання

 

2Ж

Оранжерея металургійного заводу ім. Дзержинського обслуговується виключно дружинами інженерів. Квітами, вирощеними в цій оранжереї, озеленяються всі куточки заводу.

 

3Ж

Будинок відпочинку для дзержинців (завод ім. Дзержинського Дніпропетровської області). Малюнок художника Б.Ф.Рибченкова.

 

4Ж

Дитячий садок для дітей робітників (завод ім. Дзержинського Дніпропетровської області). Малюнок художника Б.Ф.Рибченкова.

 

5Ж

У Дніпродзержинському діловому клубі. Суспільниці керують іграми дітей.

 

6Ж

І навіть улітку під час відпочинку не забувають суспільниці Дзержинки про те, що вільний час слід використовувати для підготовки та здавання норм готовності до праці та оборони.

 

7Ж

Цими велосипедами преміював активних суспыльниць металургійного заводу ім. Дзержинського нарком товариш С. Орджонікідзе.

 

8Ж

Активістки організують відпочинок робітників та робітниць у вихідний день. Заміська прогулянка дніпродзержинців.

 

9Ж

Дніпродзержинці у вихідний день на Дніпрі.

 

10Ж

Буфет для катающихся по Дніпру на човнах організували дружини дніпродзержинських інженерів.

 

11

 

Без назви 1

Картина художника В.П.Єфанова "Незабутня зустріч".

 

Джерело https://tehne.com/event/arhivsyachina/zheny-inzhenerov-obshchestvennicy-tyazheloy-promyshlennosti-1937?fbclid=IwAR3uh8-CxsOs9q6XwqTpGIjCXQUFCPP3bNnZvjaJBOvvyO1IqoB8ytFGwvY

Текст Віктора КУЛЕНКА.