вырубка деревьев Г.Романовой 2016 2

 

У Кам’янському за ініціативою депутата міської ради, мешканців та еко-активістів вперше відкрито кримінальне провадження щодо знищення дерев на вулицях міста. На думку організації «Голос Природи», відкриття кримінального провадження є першим реальним кроком, зробленим для порятунку дерев та притягнення порушників до відповідальності.

Поліція не хоче охороняти дерева в нашому місті


6 лютого 2017 року мешканці вулиці Васильєвська стали свідками знищення здорових дорослих дерев (близько 50 штук) невідомими людьми, які відмовились показати посвідчення і дозвільні документи. Схвильовані громадяни викликали поліцію, проте співробітники поліції, що прибули на місце події, відмовились розглядати цей інцидент, як екологічний злочин. З 2016 року до поліції Кам’янського надійшло понад 100 звернень за фактом незаконної вирубки зелених насаджень, однак поліція не провела жодного розслідування і жодну особу не було притягнуто до відповідальності. Бездіяльність поліції є одною з головних причин того, що в Кам’янському продовжують масово знищувати здорові дорослі дерева. Відповідно до законодавства України, дерева в населеному пункті є комунальною власністю, елементами об’єктів благоустрою. Мешканці міста, місцева влада та правоохоронні органи зобов’язані берегти і охороняти зелені насадження. Крім цього, кількість дерев у населених пунктах регулюється державними нормативними вимогами щодо рівня озеленення, яким наше брудне промислове місто повністю не відповідає.

Під тиском громадськості розпочато досудове розслідування


Завдяки наполегливості депутата Кам’янської міської ради Олександра Олянюка (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), активістки «Голос Природи» Ганни Каніболоцької та небайдужих мешканців міста, 7 лютого 2017 року поліція внесла заяви до єдиного реєстру і розпочала процес досудового розслідування фактів знищення дерев на вулицях Галини Романової та Васильєвській. Однак, ці вулиці не єдині в нашому місті, де були знищені і понівечені дерева. Випадки варварської обрізки дерев були зафіксовані на вулицях Харківська, Квітів, Дніпробудівська, Освітня, Шепетова, Долматова, Москворецька, проспектах Металургів, Дружби Народів, Аношкіна, Свободи, бульварі Героїв та інших. Майже у всіх дерев на цих вулицях було зрізано 90-100% крони. Дії осіб, що знищили дерева, мають ознаки складу злочину, передбаченого ст. 270-1 «Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства» Кримінального кодексу України. Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 р. № 559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», дерева з видаленням крони більше, ніж на 30%, вважаються пошкодженими, а дерева з видаленням крони більше, ніж на 50%, вважаються пошкодженими до ступеня припинення росту. Норма цього закону, на прикладі дерева діаметром 50 см, встановлює таксу при оцінці збитку у 2800 гривень. Враховуючи, що тільки на вулиці Галини Романової було знищено близько 90 дерев, «Голос Природи» вважає, що існують всі підстави говорити про нанесення місту збитку в особливо великих розмірах.

Уголовное дело по дереву

«Голос Природи» просить мешканців звертатися до поліції


Організація «Голос Природи» закликає мешканців постраждалих вулиць обов’язково звернутися до поліції. Беручи до уваги, що поліція Кам’янського не проявляє активності щодо захисту комунальної власності нашого міста, «Голос Природи» планує наприкінці лютого 2017 року провести спеціальний тренінг, присвячений тому, як правильно викликати поліцію та вимагати реєстрації заяви. Про час та місце проведення тренінгу буде повідомлено додатково. При виникненні запитань пропонуємо звертатися до Ганни Каніболоцької за телефоном 097 697 39 71.

Пояснення (виписка з Кримінального кодексу України):
Стаття 270-1 «Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства».
1. Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об’єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров’я людей або майнову шкоду у великому розмірі, – карається штрафом від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Ті самі дії, вчинені повторно або загально небезпечним способом, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років.
Примітка. 1. Під об’єктами житлово-комунального господарства в цій статті слід розуміти житловий фонд, об’єкти благоустрою*, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них тощо).
2. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах – якщо прямі збитки становлять суму, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
* зелені насадження є елементами об’єктів благоустрою відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», розділ IV, ст. 21, п. 1.

Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи», телефон 067 681 13 16