222lina kostenko

 

Ліна Костенко — це видатна і знана кожному українцю поетеса і письменниця, яка здобула всесвітнє визнання завдяки своїй глибокій поезії та літературній діяльності. Це одна з найважливіших фігур сучасної української літератури, бо Костенко справді значно вплинула на розвиток України, як культурний, так і громадський. 19 березня 2024 року видатній українці виповнилось 94 роки. В її біографії сховано безліч незвичайних фактів і відкриттів, які розкажуть нам більше про цю видатну особистість. Дізнайтесь про найцікавіші з них.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=xigRESC0BGc

* В дитинстві Ліна мріяла бути льотчицею. Якось вирішила стрибнути з парашутом. Взяла стару мамину парасольку, обідрала чорну тканину (адже парашут повинен бути білим, яким бачила його в небі), натягнула на каркас простирадло. Забралася на горище і, відкинувши драбину, стрибнула ... Звичайно, сильно забилася. Але не плакала.

* Улюблений музичний твір Ліни Костенко – "Реквієм" Верді, особливо "Dies Irae" ("День Гніву").

* У 2000 році, за свідченнями Українського інституті національної пам’яті, тодішній президент України Леонід Кучма нагородив поетесу орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Однак на церемонію нагородження Ліна Василівна відмовилася йти. У 2005 році Ліна Костенко відмовилась приймати звання Героя України, сказавши, що поетам для спілкування з народом потрібно тільки слово. В історію ввійшла її крилата фраза: "Політичної біжутерії не ношу". Також поетеса відмовилася від премії "Золотий письменник України".

* У 2015 році мала планета Сонячної системи № 290127 отримала назву Лінакостенко.

* Онука поетеси Ярослава-Франческа Барб`єрі розповідала, що її бабуся свого часу могла обрати не літературу, а філософію, адже у 15 років вона вже читала Дідро, Гельвеція, Платона, Аристотеля. Закінчила школу з медаллю. Однак вступити на філософський факультет університету Шевченка Костенко не могла через тавро доньки "ворога народу".