2018 copie de.jpg Q90.jpg

 

 

У всіх змаганнях на Олімпійських іграх володарі трьох перших місць отримують золоті, срібні та бронзові медалі. Ця традиція розпочалася на Олімпіаді 1904 року у Сент-Луїсі. За дизайн відповідає оргкомітет міста-організатора, тож медалі змінюються з кожною Олімпіадою.

* Вперше звичай вшанування лідерів міжнародних ігор медалями, був встановлений на Першому Олімпійському з'їзді в 1894 році. У змаганнях в 1896 року переможцю видавалася медаль зі срібла з відповідним дипломом і бронзово-оливковою гілкою. Перші медалі були опуклої форми з малюнком Зевса та Ніки. На другій Літній Олімпіаді в Парижі нагородні комплекти були прямокутними медалями, єдиним винятком у літописі олімпійських медалей. У 1904 р. у США медалі знову стали круглими, зберігаючи свою форму досі.

* З 2008 року до структури медалі почали підключати камінь, до неї став виділяється особливий чохол, стрічка та свідоцтво. Олімпійська нагорода за перше місце виконана зі срібла і містить у складі лише 6 грамів найчистішого золота.

* За золоту медаль Джессі Оуенса заплатили 1,46 мільйона доларів на аукціоні у 2013 році. Ця медаль вважається однією з найважливіших в історії Олімпійських ігор і є однією з чотирьох, які Оуенс, темношкірий американець, завоював на Олімпіаді 1936, зіпсувавши заплановану Адольфом Гітлером демонстрацію арійської переваги.

* Медалі Пекіна-2022 отримали назву "Тонг Ксин", що означає "разом як єдине ціле". Дизайн заснований на китайських стародавніх нефритових підвісках із концентричними колами. П'ять кілець символізують олімпійський дух, який об'єднує людей, та пишність зимових Олімпійських ігор, за якими стежитимуть у всьому світі. Форма золотих, срібних та бронзових медалей проста, має класичний вигляд та нагадує медалі літніх Ігор 2008 року з нефритовими вставками. На цьому наголошує той факт, що Пекін – перше місто проведення і літніх, і зимових Олімпійських ігор. На лицьовій стороні медалей у центрі вигравіровано п'ять олімпійських кілець, а довкола – напис XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022, оточений візерунками льоду, снігу та хмар. На зворотному боці в центрі розміщена емблема зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, а навколо неї вигравіровано повну китайську назву зимової Олімпіади: 北京2022年第24届冬季奥林麻克运动会. Також на обороті, у найбільшому кільці, вигравірувано назву медального змагання. Увігнуте кільце повторює традиційний дизайн нефритового кулону. Неглибокі різьблені візерунки на кільцях ґрунтуються на традиційних китайських візерунках.

* Медалі Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 року в Парижі виготовлені з металу, взятого з Ейфелевої вежі. Організатори нещодавно представили публіці медалі, до яких вмонтовано залізні жетони шестикутної форми. Вони виковані з металобрухту, що залишився після ремонту вежі. Метал для внутрішніх частин золотої, срібної та бронзової медалей взято із залізних балок та інших елементів Ейфелевої вежі, колись замінених під час реконструкції. Цей металобрухт із вежі, названої на честь Гюстава Ейфеля, чия компанія спроектувала та побудувала її у 1887–1889 роках, довгі роки зберігався на секретному складі. Одна з паризьких ювелірних фірм розробила дизайн нагород, а самі 5084 медалі будуть виготовлені монетним двором Франції Monnaie de Paris. На зворотному боці олімпійських медалей у центрі зображено грецьку богиню перемоги Ніка, а по сторонах — афінський Акрополь та Ейфелева вежа. На медалях для Паралімпійських ігор зображено вид на Ейфелеву вежу знизу і напис Paris 2024, виконаний шрифтом Брайля — на честь француза Луї Брайля, який винайшов систему читання та письма для сліпих та слабозорих.