Суров праворуч
 
 
З 1 по 9 серпня в Варшаві (Польща) проходив молодіжний чемпіонат Європи з міжнародних шашок. Близько 300 спортсменів з 15 країн змагалися в п`яти вікових категоріях серед юнаків і дівчат. Делегацію з Кам'янського на цих престижних інтелектуальних іграх представляли троє тренерів ДЮСШ №2 і ДЮСШ №3 та п'ятеро їхніх вихованців.
 
Особисто-командні змагання проводилися в трьох видах програм – класичній ("класика"), швидкій ("рапід") і блискавичній ("бліц"). Спортсмени з Азербайджану, Білорусі, Бельгії, Естонії, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Росії, Угорщини, Франції, Чехії та України боролися як за медалі в своїх вікових категоріях, так і за командний результат, який формувався за підсумками виступів усіх представників (не більше трьох в одній віковій групі) від своїх країн.
 
Відразу слід сказати, що кам`янчанам медаль в особистому заліку вдалося завоювати лише одну. У швидкій програмі чемпіонату Європи бронзовим призером став першорозрядник Іван Суров (ДЮСШ №3, тр. А.Губарєва). До призової трійки дуже були близькі ще троє спортсменів з дитячо-юнацької спортшколи №2 – майстер спорту Віра Попруга (тр. Д.Савінський), першорозрядники Андрій Блоха (тр. І.Губарєв) і Андрій Махонін (тр. О.Коротка) десяте місце в активі майстра спорту Данила Агаркова (ДЮСШ №2, тр. Д.Савінський).
 
Нещодавно І.Суров став переможцем престижного міжнародного дитячого турніру Riga Open Juniors (до 10 років), який проходив у столиці Латвії. Можливо накопичена втома не дозволила кам'янчанину в повній мірі розкритися в класичній програмі чемпіонату континенту (партія з класичним контролем часу може тривати до п`яти годин). Проте, на одноденний "рапід" найбільш рейтинговому спортсмену у віковій категорії B10 ("юні надії" до 10 років) вдалося налаштуватися. В цьому турнірі за медалі боролися 52 учасники з 10 країн. Пройшовши всю дев`ятиматчеву дистанцію без поразок, Івану Сурову (на фото праворуч) вдалося завоювати бронзову медаль.
 
У віковій категорії G16 ("кадети" до 16 років) В.Попруга боролася за нагороди з 33-ма спортсменками з 10 країн. За підсумками де`вяти турів "бліцу", де кожна партія триває до 15 хвилин, українка і дві росіянки фінішували з однаковою кількістю набраних очок – по 12. Для визначення бронзового призера суддям довелося рахувати додаткові показники. Кращими вони виявилися у суперниць. У підсумку, Віра Попруга посіла п`яте місце.
 
Схожа картина спостерігалася і у віковій категорії B13 ("молодші кадети" до 13 років) "рапіду", де грав Андрій Блоха і ще 49 шашкістів з 10 країн. Матч у швидкій програмі триває близько години. А всього таких партій було зіграно дев`ять. За підсумками турніру Андрій набрав 13 очок, поділивши місця з другого по четверте. Але, на жаль, і тут додаткові параметри були не на користь України. І в цій категорії Кам'янське залишилося без медалі.
 
У найпрестижнішій програмі чемпіонату Європи – класичній, – у віковій категорії B10, де грало 30 спортсменів з 11 країн, довгий час в призовій трійці йшов Андрій Махонін. Позбавила можливості боротися за медаль поразка в шостому турі. Незважаючи на відмінний продемонстрований на фініші результат – п`ять набраних очок з шести, кам'янчанин не зміг наздогнати конкурентів. З 12 очками він поділив четверте-п`яте місця, зайнявши п`яте місце за додатковими критеріями.
 
Універсальну гру вусіх трьох програмах турніру зумів продемонструвати майстер спорту Данило Агарков. Граючи у віковій категорії B16 ("кадети" до 16 років) з сорока двома представниками з дванадцяти країн Європи, кращого результату вдалося досягти в "рапіді". У цій програмі Євро кам'янчанин поділив місця з восьмого по одинадцяте, розмістившись на десятому рядку підсумкової турнірної таблиці.
 
Четверо кам'янчан – Данило Агарков, Віра Попруга, Андрій Блоха і Андрій Махонін увійшли до складу молодіжної збірної України, яка в командному заліку стала бронзовим призером чемпіонату Європи. Всього ж в особистому заліку на рахунку українців вісім завойованих медалей – три золоті, три срібні та дві бронзові нагороди.
 
011шашки
 
 
До чемпіонату Європи спортсменів готували тренери ДЮСШ № 2 Ігор Губарєв, Дмитро Савінський, Олена Коротка і тренер ДЮСШ № 3 Альона Губарєва.