50 лет в поисках талантов книга3333332222222222Єрмаков Юрій Анатолійович

 

В Кам`янській бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка, 19 листопада пройшла презентація книги "50 років в пошуках талантів" майстра спорту, тренера вищої категорії з шашок Юрія Анатолійовича Єрмакова. На захід зібралися учні метра шашкової гри, поціновувачі його тренерського таланту, які ділилися спогадами, цікавими моментами, а то і просто фактами.

Автор, у книзі на 79 сторінках розповідає про розвиток шашок у місті Дніпродзержинську (нині Кам'янське), про становлення міської хімічної промисловості, про людей, які прославили галузь, з якими йому доводилося працювати поруч як на виробництві, так і на спортивній ниві. Декілька розділів присвячено учням, багато з яких стали майстрами, кандидатами в майстри спорту, розрядниками з шашок. Нажаль книжка вийшла в дуже обмеженому накладі. І ще, незважаючи на значний вклад у розвиток спорту, в місті не знайшлися спонсори, які б допомогли видати книжку. Їх він знайшов у Черкасах.

Юрій Єрмаков свою спортивну діяльність, яка пізніше переросла у професійну, розпочинав в своєму рідному місті Черкаси з ...вільної боротьби. Під час служби в морській авіації на Балтиці, для юнака спортом номер один був волейбол. Там же він отримав і перші уроки гри в шашки від свого товариша-першорозрядника. І тільки після демобілізації, шашковий спорт став для Ю.Єрмакова головним. Переїхавши до Дніпродзержинська, Юрій вже в 1965 році прийняв участь в чемпіонаті ДАТЗ (нинішній ПАТ "ДніпроАЗОТ"). Дебют був успішним. Його примітив корифей шашкового спорту України, один з головних спеціалістів підприємства з довоєнним стажом Віктор Миколайович Богуславський. З того часу шашкіст Єрмаков прогресував дуже швидко. В зв`язку з переводом на тренерську роботу почався новий етап в особистому житті молодого тренера. Він став першим штатним тренером вищої категорії на Дніпропетровщині. При підтримці міськспорткомітету, добився введення шашкових уроків в СШ № 20. На той час це була безпрецедентна новація в Дніпропетровській області. Йому належить ініціатива організації та проведення командних змагань Всеукраїнського клубу "Диво-шашки" у місті та області. Команда СШ № 20 більше 16 років вигравала обласні змагання, двічі ставала призером СНД. І кожного року тренер "кував" нові шашкові таланти. Cеред них призерка чемпіонату світу серед жінок, міжнародна гросмейстерка Людмила Сивук з СШ № 37 - перша в нашій області шашистка, яка носить цей високий титул; чемпіонка Європи, призерка чемпіонату світу Тетяна Соловкова (СШ № 19); призер чемпіонатів України, учасник чемпіонату світу Володимир Палагута (СШ № 20). З 1968 по 2012 рік Ю.Єрмаков очолював міську федерацію шашок-64 та шашок-100.

Під час презентації книги, його учні Людмила Сивук, Василь Гученков, Микола Дудник, Микола Ляшко від щирого серця подякували тренеру за величезний вклад в їх спортивне зростання. Колишня директора СШ № 19 Любов Сухракова згадала, як вони проводили шашкові змагання з суперниками з двадцятої школи.

85-річний ветеран досі у строю і передає свої знання та досвід молодому поколінню.

Автор Віктор КУЛЕНКО.

 

 

20231119 141107

20231119 150147