ЯР 1334

Минуло 75 років від дня однієї з трагічних сторінок історії Голокосту в Україні - масового вбивства євреїв 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру в Києві. Трагічним подіям у Бабиному Яру був присвячений урок-реквієм, який пройшов в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки ім. Т.Шевченка для учнів СШ № 40.

Річниця трагедії стали приводом для багатьох наших читачів дізнатися більше інформації про події в Бабиному Яру під час нацистської окупації. Була підготовлена ​​книжкова виставка "Трагедія Бабиного Яру".

"Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв, циган, радянських військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору, а також радянських підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників, порушників комендантської години та інших. Тільки за два дня, 29 і 30 вересня 1941 року, зондеркоманда 4а групи "С" під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участю 45-го і 303-го батальйонів німецької поліції розстріляли там майже 34 000 євреїв.

Масові розстріли в Бабиному Яру та розташованому поруч з ним Сирецькому концтаборі проводилися аж до звільнення Києва від окупації. Всього протягом двох років в Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 000 чоловік, дві третини з яких становили євреї. Протягом 1941-1943 роках у Бабиному Яру було розстріляно 621 член ОУН і серед них відома українська поетеса Олена Теліга", - розповідала бібліотекар Лариса Лощенкова.

На заході була присутня Віра Борисівна Сатарова, мешканка міста Кам'янського (Дніпродзержинська), яка ділилася своїми спогадами. У той час Вірі Борисівні було дев'ять років, але вона дуже добре пам'ятає ті свої страхи, які неможливо ніколи забути. Розстріли в Дніпродзержинську відбувалися в районі станції "Правда", копрового цеху заводу ДМК.

Масове знищення єврейського народу протягом 1933 -1945 років отримало назву «Голокост», і трагедія в Бабиному Яру - одна з його чорних сторінок. Пам'ять про трагедію увічнена архітектурними пам'ятками, художніми та музичними творами, кінострічками, а головне - пам'ять живе в наших серцях.

Тетяна Дороніна, заступник директора з реклами та маркетингу Кам'янської ЦБС.