DSC_0400.JPG

З 17 по 21 вересня на базі Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І.Яворницького за підтримки Міністерства культури України та Дніпропетровської обласної державної адміністрації відбувся IV Всеукраїнський музейний фестиваль "Музей і діти: дитячі програми, центри, музеї". У ньому взяли участь 83 музеї, заповідники, громадські організації, видавництва.

В урочистостях з нагоди відкриття фестивалю прийняли участь перший заступник Міністра культури України І.Ліховий, голова Дніпропетровської обласної ради Є.Удод, начальник культури обласної державної адміністрації М.Порошина, голова фестивалю, директор Дніпропетровського національного історичного музею Н.Капустіна та інші почесні гості.

У рамках фестивалю пройшли конкурси музейних міні-виставок, видань, акції, заходи (промоушен), майстер-класи, круглі столи. Учасникам була надана можливість відвідати Національний заповідник "Хортиця", приватний музей "Машина часу", єврейський центр "Мінора", прийняти участь у інтерактивній акції "Ніч музеїв - на біс !!!".

Вперше у конкурсній програмі фестивалю взяли участь музеї Дніпродзержинських середніх шкіл № 10, 19, 28, 40 і гімназії № 39. Вони представили свої роботи у конкурсі "Мистецтво музейної експозиції – міні-виставки" за темою "Світ дитинства мовою музейних предметів". Їх презентації отримали високі оцінки журі. Під час однієї з них голова журі, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Ю.Савчук, навіть долучився до участі у виконанні козацьких обрядів, які продемонстрували юні екскурсоводи СШ № 10 під час захисту експозиції "Козацька зброя". Він також висловив побажання щоб наступний Всеукраїнський фестиваль "Музей і діти" пройшов у Дніпродзержинську. Присутні гучними оплисками підтримали цю пропозицію.

За підсумками участі у фестивалі шкільні музеї отримали дипломи переможців (СШ № 10, 28, гімназія № 39), лауреатів (СШ № 19, 40) та цінні подарунки. Поряд із шкільними музеями лауреатами фестивалю стали музей історіх міста Дніпродзержинська і народний музей ПАО "Дніпровський металургійний комбінат". Особливу нагороду і цінний подарунок за високий рівень підготовки шкільних музеїв до участі у фестивалі, виховання учнів на традиціях українського народу, патріотизм отримала спеціаліст інспекторсько-методичної служби управління освіти і науки міської ради, керівник мережі шкільних музеїв Дніпродзержинська Л.Долина.

Завершився фестиваль підписанням Резолюції до Президента, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра, Міністра культури України з вимогою створити програму розвитку музейної справи в Україні до 2020 року.

IV Всеукраїнський фестиваль "Музей і діти: дитячі програми, центри, музеї" став чудовою нагодою для спілкування, нових знайомств, розширення зв'язків для подальшої співпраці, підвищення музейної майстерності, надав можливість духовно збагатитись, донести атмосферу співдружності у всі куточки України.