ф 8 1


Сьогодні на Землі налічується близько 6 тисяч різних мов - унікальних і неповторних. Майже половина з них находиться на межі зникнення. Для підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності та з метою збереження мов від вимирання ХХХ сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО проголосила про Міжнародний день рідної мови, який з 2000 року відзначається 21 лютого.
До Дня рідної мови бібліотекар філії № 5 Какуша Ганна підготувала лінгвістичний диліжанс "Рідна мова. Крапка. Українська". Цей захід протягом тижня з 15 по 19 лютого відвідали учні 3 - 4-х класів СШ № 29 та дитячого протитуберкульозного санаторію.

ф 5 2

Діти намагалися дати відповіді на такі питання: "Що ж таке рідна мова?", "Чи для кожного рідна мова однакова?", "Що потрібно робити, щоб рідна мова була чистою, красивою, культурною?". Зрозуміти, наскільки добре для свого віку діти знають рідну мову, допомогли різноманітні конкурси, якими бібліотекар розважала малечу.
Школярі складали українські прислів'я та приказки з окремих слів, які їм були надані, вставляли у вірші необхідні слова за змістом, а не за римою, брали участь в конкурсі на кращого скоромовця та разом з викладачами розповідали усмішки, байки та анекдоти.
Напередодні свята в дитячій бібліотеки-філії №8 пройшов поетичний зорепад «Ти до рідної прислухайся мови». Завідувачка бібліотеки Тетяна Гончар ознайомила дітей з книжково-ілюстративною виставкою «І звучить, як пісня, українська мова». На виставці представлені твори українських поетів, які возвеличували українську солов’ їну мову й нашу неньку – Україну.

ф 8 2


З уст читачів - учнів 3-Б класу СШ №20 звучали поетичні рядки та пісні про рідну мову: Т. Шевченка, Л. Українки, В Симоненко, В. Сосюри, Д. Білоуса.
.Бібліотека-філіал № 9 презентувала годину - спілкування "Дзвенить струмочком рідна мова", яка відбулася у рамках культурно - просвітницької акції "Розмовляємо, пишемо, думаємо українською". Учні 7-б класу середньої школи №40 ознайомилися з книжковою виставкою "Мови рідної краса". Бібліотекар Чуйкова Л.І. розповіла про те , що немає народу , байдужого до рідної мови , до своєї землі , тієї , на якій він народився й живе.
Красу і чарівність рідної мови присутні відкрили для себе у конкурсі віршів таких поетів як І. Франко, Л. Українка, Б. Грінченко , В. Самійленко, М. Куліш, О. Олесь.
Була проведена мовна вікторина "Мова - одяг думок" та переглянута слайд-презентація "Мова - серце нації".
Рідна українська мова – це наша мала Батьківщина, де ми вперше почули мамину колискову, пізнали світ. Рідна українська мова – це мова нашого народу, ми повинні дорожити і вірно служити ії, бути патріотами своєї держави.

Тетяна Дороніна, заступник директора з реклами та маркетингу Дніпродзержинської ЦБС