1DSC 0394

Багатолюдно та дуже гамірно було в музеї історії міста Дніпродзержинська в різдвяний день. Майже з самого ранку тут проводились різні майстер-класи. В гості до містян приїхали майстри із обласного центру і навколишніх сіл. Біля кожного стола, на якому вони демонстрували свої вироби, юрмилася малеча. Та й дорослим було чим зайнятися. Щораз більшої популярності набувають прикрашання на Різдвяні свята домівок не ялинками, а давнім українським символом — дідухом. Про особливості створення, значення та символіку дідуха розповіла народна майстриня соломоплетіння Наталка Рибак з Петриківки. Вона разом з дітьми і їхніми батьками, дідусями і бабусями сплела з колосся Дідуха. Фотоальбом http://vk.com/album84493189_226687790

ДідухDSC 0220

Майстер-клас витинанок провела Юлія Датченко із Дніпропетровська. Діти розписували кольоровою глазур`ю пряники. В цьому їм допомагали місцеві майстри Ольга і Артем Сім'яник. Ще один майстер-клас плетіння з паперової лози провела Юлія Артені. Поруч проводилась ярмарка-продаж предметів побуту розмальованих під петриківський розпис.

КлассDSC 0003

КлассDSC 0009

КлассDSC 0011

Відвідувачі могли подивитися і оцінити роботи конкурсу дитячої творчості. Значну площу другого поверху музею займає виставка їхніх робіт. В конкурсі прийняли участь учні загальноосвітніх шкіл Дніпродзержинська, а також Центру позашкільної роботи, лівобережного Будинок дитячої творчості, Будинку творчості дітей та юнацтва (вул. Бойко), станції юних техніків і художнього відділення музичної школи № 3. Кожного року експонується щось нове. З'являються нові технологіх, нові техніки, нове бачення. Ось і цього разу 325 учасників віком від 4 до 17 років представили понад чотири сотні своїх робіт.

РаботіDSC 0044

Заступник міського голови Андрій Нестеренко привітав присутніх і керівництво музею з народженням Христовим. "Нехай Боже благословення опуститься на нашу землю українську. І хай нам Боженька пошле миру всім нам, нашій країні і здоров'я кожному з нас", - сказала начальник управління культури Ніна Стрілець.

АндрейDSC 0265

НінаDSC 0258

Вона вручила премію щорічного конкурсу в галузі культури, літератури та мистецтва в номінації "музейна справа" директору музею історії міста Наталії Булановій, яка розділила її з львівським художником Орестом Скопом. Нагороду вони отримали за створення альбому "Козак Мамай". Грошову премію за спільним рішенням із Орестом, Наталія Миколаївна вирішила внести в основу фонду, заснованного ними благодійного товариства для створення музею Мамаїів у Кам'янському. Диплом і премію відправлять у місто Вінниця для Михайла Мігріна, який переміг в номінації "образотворче та декоративно-прикладне мистецтво". Митець подарував музею більше трьохсот своїх художніх робіт та скульптур. Багато його робіт покладено в основу нинішньої виставки "Різдво Христове-2016".

Свої нагороди отримали також дев'ять учасників фотоконкурсу "Збережи місто у світлині": Богдан Говоруха, Андрій Заїка, Тарас Максименко, Дар`я Кулініч, Аліна Фролова, Іван Півень, Діана Пустова, Кароліна Антощенко, Ліліана Коваленко. Оплексами зустріли присутні виступ колядницького гурту із СШ № 28.

ГуртDSC 0304

А вже коли надвечір на вулиці лютувала хуртовина, в приміщенні аж гуділо від пісень і танців, які виконували гості, колектив народної пісні і побутового танцю "Оксамит" із Запоріжжя. Треба відзначити дуже високий професіональний рівень виконавців на чолі з художнім керівником Ларисою Купчинською. Колектив вже встиг привернути до себе увагу не тільки в Запоріжжі та прилеглих регіонах, а і на Івано-Франкцівщині, Житомирщині, Львівщині. Як сказала Лариса Миколаївна, вони вдячні директору Дніпродзержинського музею історії міста Наталії Булановій, яка на минулорічному Мамай-фесті познайомила з делегацією із Львова, як потім запросила в гості "Оксамит".

ЛарисаDSC 0412

Щоб знайти своє обличчя, в "Оксамиті" вирішили народні пісні поєднати з побутовими танцями. А для цього співакам, танцюристам і музикам доводиться глибше вивчати народні звичаї та обряди. Для глядачів на різдвяному вечері гості не тільки співали, а і танцювали польський краков’як, іспанський падеспань, російські “на реченьку”, карапет, ойру. Вони показали майстер-клас для бажаючих потанцювати.

ТанціDSC 0433

"Оксамитівці" полонили серця глядачів не тільки чарівністю співу й майстерністю танцю, а і гарним вбранням.

ТанецDSC 0176

ТанецDSC 0365

Бажаючі змогли скуштувати смачного кулешу по закінченню святкового концерту.

Текст: Віктор КУЛЕНКО.