КОНЦЕРТ ВІРТУОЗА

 

 

У концертному залі музичного училища 7 лютого відбувся виступ ансамблю російських народних інструиментів. Його організатор і керівник - лауреат міжнародних конкурсів Анатолій Полєтаєв.

Незважаючи на свою молодість (ансамблю лише два роки), цей колектив вже встиг завоювати популярність. З успіхом пройшли його концерти на батьківщині П.І.Чайковського у Воткінську, на "Святі російського баяна" в Новосибірську, на "Сільському фестивалі" в Тулі та інших містах. В 1969 році на конкурсі першого Московського фестивалю російської музики ансамбль удостоєний звання лауреата.

Такий ансамбль створено вперше. Йому під силу будь-який репертуар російських, радянських і зарубіжних композиторів. Чи це "Камаринська" Глінки, чи твори Прокоф`єва, Хачатуряна, чи Баха, Гайдна, Шуберта - в оригінальній оркестровці Полєтаєва вони звучать по-новому, яскраво.

Зі сцени лине "Пісня" Холмінова. Ніжні переливи баяна переплітаються із своєрідним звучанням балалайки, і це створює неповторний колорит. Бадьора "Російська метелиця" змінюється задумливою мелодією "Жайворонка". Баян у руках віртуоза Полєтаєва то завмирає, то знову рікою розливає мелодію. Величну широту російської старовини передає ансамбль у творі Мусоргського "Богатирські ворота". Полонила слухачів своєю могутністю, органним звучанням "Прелюдія і фуга" Баха у виконанні самого Полєтаєва. Добре прозвучав "Концерт" для домри Будашкіна у виконанні В.Сивакова. Завершився концерт стрімким "Танцем з шаблями" Хачатуряна.

У всіх слухачів залишилось добре враження від концерту. А.Полєтаєв робить хорошу, потрібну справу, популяризуючи російські народні інструменти, чудові твори класиків та народу. Хочеться побажати талановитому колективу великих творчих успіхів.

В.Сєтраков, викладач музичного училища.
На знімку: грає А.Полєтаєв.
Фото автора.

"Дзержинець" 12 лютого 1971 року.