Прометей, двоюрідний брат головного з Олімпійських богів Зевса, викрав вогонь з Олімпу і віддав його людям, за що його суворо покарали. Злочинця за наказом Зевса прикували до скелі, і орел, що щодня прилітав, викльовував у нього печінку. Ця історія знайшла свій відбиток у літературі, поезії, живопису та інших видах мистецтва. Відобразили її й у архітектурі, чим, зокрема, зробили знаменитим наше місто. 7 листопада виповнюється рівно 100 років, як пам'ятник Прометею було встановлено у Кам'янському.

"Пам'ятник загиблим у боях за соціалізм", більш відомий як "Прометей", було встановлено 7 листопада 1922 р. на ознаменування п`ятої річниці революції. Монумент, автором якого був скульптор, архітектор, художник та інженер Олексій Сокол, швидко став символом міста.

 

Під час фашистської окупації колону пам'ятника підірвали, а "Прометея", що обвалився, відправили на переплавку як металобрухт. Проте скульптуру не переплавили і вона вціліла. Після війни пам'ятник відновили, і Прометей знову піднявся над містом. Його друге життя тривало до 2000 року. Того року місто святкувало своє 250-річчя, і тоді ж спеціальна комісія визнала скульптуру аварійною, а пізніше – реставрації, що не піддається.

 

 

"Прометея" зняли, а на його місце поставили нового. Старого ж, зрештою, відвезли до Музею історії міста, де він пролежав до 2009 року, коли реставрацію провів відомий міський скульптор, заслужений художник України Гарник Хачатрян. Реставруючи "Прометея", він використав сучасну технологію ремонту автомобілів. Хачатрян очистив скульптуру від іржі та бруду, приварив у деяких місцях металеві деталі, виготовив новий смолоскип замість загубленого колишнього та покрив поверхню "Прометея" захисним шаром та фарбою.

 

 

Сьогодні "старий Прометей" стоїть на невеликому постаменті збоку міського музею.

 

Газета "Дзержинець" 6 грудня 1975 рік.

 

 

1962 року перед пам'ятником змонтували установку під вічний вогонь. Її запалювали періодично на урочисті заходи. З 1968 року, після чергової реконструкції, вогонь перед Прометеєм почав горіти постійно. У 90-і вночі з вічного вогню біля Прометея, коли відключали газ, украли решітку. Її так і не знайшли. Виявилося, що решітка не зовсім проста і має спеціальний сплав. Нову  виливали на кафедрі сталі нашого університету. Керували виплавкою сталі потрібної марки в лабораторії кафедри сталі на індукційній печі викладачі Ю.І.Шиш  і А.Г.Чернятевич. Опоку і форму нової решітки виготовляли на ДМК.  Про це розповів Сергій Красан.

З архіва Олександра Бердика і Володимира Житникова передав Олександр Волок