Деякі народи мають не тільки такі традиційні символи, як прапор чи герб. Деякі рослини теж стають знаковими, асоціюючись із тією чи іншою країною, нацією.

Багатьох дивує, що символом Шотландії є не пурпуровий верес, про який складено багато гарних легенд, а колючий будяк. В енциклопедії рослин він описується як типовий бур'ян з високою адаптивною здатністю, рясними довгими колючками і дрібними фіолетовими квітками-щіточками, які в дощову погоду повністю ховаються в колючих шишках-суцвіттях... Такий характер шотландців: невибагливий і неприступний!

Якщо в більшості країн садівник постарається винищити будяки як бур'ян, то в Шотландії його цілком можна побачити і на клумбі, і в букеті. Його зображення або саме суцвіття може бути прикріплене до одягу місцевих жителів в урочисті дні та на святах. Але чому шотландцям полюбилася саме ця не найвишуканіша рослина?

ЛЕГЕНДА ПРО БУДЯК

Розповідали, що воїни правителя вікінгів вирішили перемогти шотландське військо, застав його зненацька вночі. Для цього передовий загін почав потай рух до їхнього табору. Щоб не шуміти, загарбники роззулися і йшли босоніж. Але в темряві один із них настав на будяки і від несподіванки скрикнув. Це почули дозорці шотландців, зчинили тривогу, вікінги були розбиті. Невідомо, чи був такий епізод насправді, чи є лише гарною національною легендою.

Шотландці вважають, що в цьому відображається їхній національний дух — невибагливість та стійкість. Справді, підкорити їхні сильні сусіди таки не зуміли, країна поєдналася з Англією лише династично. Крім того, у багатьох культурах будяк вважається рослиною, що захищає від злих духів. Для досить забобонних шотландців така властивість, що приписується рослині, теж була важливою.

ЦІКАВО ЗНАТИ, ЩО...

* Ось уже понад шість століть будяк є символом Шотландії.
* На срібних монетах XV століття викарбувано зображення цієї рослини.
* На королівському гербі поряд з єдинорогами і левом зображено зелений грунт, що поріс будяком.
* Здавна будяк прикрашає герби знатних шотландських пологів і рукоятки мечів, його зображення зустрічаються на будинках і на предметах побуту.
* З кінця XVII століття стали популярні шотландські чаші з будяками, які використовувалися для лікерів і кларету.
* Шотландські регбісти в 1871 році, готуючись до першого міжнародного матчу з регбі, обрали собі емблемою будяк.
* У середині ХХ століття Рой Вільямс написав пісню Flower of Scotland («Квітка Шотландії»). Текст пісні розповідає про перемогу шотландців над англійською армією у битві при Беннокберні у 1314 році. Ця патріотична пісня претендує на роль неофіційного гімну Шотландії, часто виконується на спортивних змаганнях.
* В наші дні популярність будяка в Шотландії залишається на висоті. Його зображенням прикрашають футболки, виготовляють сувеніри та біжутерію із цією рослиною.
* Шотландці з любов'ю називають будяк шотландською трояндою.
* Будяк можна зустріти на символіці організацій і навіть на кашкеті полісмена.