DSCF0848

В 1992 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

Мета такого рішення очевидна: люди з фізичними або психічними недугами повинні відчувати себе повноправними членами суспільства. Статистика стверджує, що близько 15% населення Землі інваліди. Тільки вдумайтесь у цю цифру! Вона катастрофічна і, треба визнати, зростає з року в рік. Проблеми людей з особливими потребами схожі в кожній державі. Вони стосуються не тільки медицини, освіти, працевлаштування, а й головної комунікативної сфери життя – спілкування. Люди з певними вадами ніяково почуваються в колі здорових, їм здається, що їх намагаються уникати, щоб не образити зайвим словом чи жестом. Часто відбувається і навпаки: здорові люди справді не знають, як спілкуватися з інвалідами, тому уникають їх, воліють не помічати. А між тим люди з особливими потребами здатні навчити багатьох здорових позитивному відношенню до життя. І дуже яскраво це проявляється у спорті.

В цей день у багатьох країнах світу проходять змагання, спартакіади тощо для людей з обмеженими можливостями. Учасники демонструють не тільки фізичну силу, а й внутрішні резерви організму, намагаючись довести всьому світу, що можуть жити повноцінно, яскраво, насичено.

В Україні близько 3 мільйонів людей мають статус інвалідів, і їм потрібна увага (як матеріальна - достойні пенсії, дотації, ліки, спеціальний транспорт, так і духовна – розуміння, спілкування). І не тільки 3 грудня.
Спорт є одним з тих напрямків, де люди з особливими потребами можуть проявити себе, відбутися як особистості. Як розповів начальник Кам'янського центру фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт" Юрій Коновалов, не зважаючи на великі проблеми, місцеві спортсмени з інвалідністю складають дуже серйозну конкуренцію іншим спортсменам на обласних, українських та міжнародних змаганнях.

555

"В нашому місті при Департаменті з гуманітарних питань міської ради функціонує Центр "Інваспорт", - розповідає Ю.Коновалов. - З особливими спортсменами там працюють фахівці з різних видів спорту: айкідо, пауерліфтингу, шахів, шашок, настільного тенісу тощо. Команди з "Інваспорту" регулярно виступають на різних рівня змаганнях. Багато наших спортсменів стають там не просто учасниками, а призерами та переможцями. Так, наприклад, в нинішньому році майстер спорту України Кирило Іванов став чемпіоном Європи та світу з шашок, Дмитро Сорока став абсолютним чемпіоном України, та срібним призером Чемпіонату Європи та світу з армреслінгу, виконавши норматив майстра спорту України міжнародного класу. На кубку України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату майстер спорту України Андрій Петров став срібним призером. На чемпіонаті області його товариш Вадим Гільснєров став першим.

444

Спортсмени, які займаються кульовою стрільбою майстер спорту України міжнародного класу Віталій Плякущій, та майстер спорту України Сергій Лялін з кубку України привезли срібло та бронзу.
Валентина Плякун на чемпіонаті України з шашок стала п’ятою серед 64 учасників, а Марина Сергійчик на чемпіонаті України по шашкам-100 виборола бронзову медаль. Сергій Амелько пу київському марафоні став другим у категорії людей з особливими потребами.

 

111

Спортсмени з ураженням опорно-рухового апарату Сергій Лялін та Вадим Гільснєров приймали участь у "Іграх героїв", де показали гарну фізичну підготовку. А вже в грудні Гільснєров візьме участь у Міжнародних змаганнях "Ігри Героїв" серед параспортсменів та ветеранів АТО. На арені Київського Палацу спорту він буде змагатися з найсильнішими адаптивними атлетами світу (США, Грузії, ОАЕ) з кросфіту, стронгмену, силового фітнесу та стрільби.

У нашому місті цього року проходило багато спортивно-масових заходів. Всі вони проводились при підтримці міського голови Андрія Білоусова, який приділяє велику увагу розвитку спорту в нашому місці і зокрема спорту людей з інвалідністю. Спортсмени міського "Інваспорту" з задоволенням беруть участь у таких заходах. За пропозицією радника міського голови з питань спорту та молодіжної політики Олега Орлова були організовані тренування і запливи у відкритих водоймах на 200, 300, 500 метрів. Допомагав тренувати спортсменів Ігор Кравченко. Команда УТОГ (тренер Ігор Сергійчик) бере участь у міських та обласних змаганнях з міні-футболу, волейболу, водного туризму, шашок та шахів.
Всіх, кого стосується ця тема, міський центр фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт" запрошує до спілкування та занять спортом. Наша адреса вулиця Медична, 26".