foto action EBRR 2017 3

 

29 вересня 2017 року громадська організація «Голос Природи» взяла участь в акції «ЄБРР, підтримай громади, а не корпорації!», яка була організована Центром екологічних ініціатив «Екодія» біля українського представництва Європейського Банку Реконструкції і Розвитку (ЄБРР) під час візиту директорів банку та зустрічі, присвяченій спілкуванню керівництва із представниками громадських організацій.

Представники кількох регіонів, де один з найкрупніших агрохолдингів України ПАТ «Миронівський хлібопродукт» («МХП») має значні виробничі потужності, протестували проти розширення підприємства на територіях їх населених пунктів, яке стало можливим за підтримки міжнародних фінансових інституцій та, зокрема, ЄБРР.

Громадськість Дніпропетровщини вимагає від ЄБРР вжити заходів із посилення контролю за дотриманням вимог екологічного законодавства та прав людини клієнтами банку. Великі гроші та доступ до вигідних кредитів, на нашу думку, дозволяє промисловим тваринницьким комплексам «купувати» корумповані органи влади замість того, щоб вкладати кошти у справжню модернізацію очисних споруд та інші заходи зі зменшення впливу на довкілля. Недостатній контроль з боку інвестора та імітація діяльності зі зменшення впливу на довкілля агрохолдингами призводять до загострення конфліктів у громадах, які на Дніпропетровщині подекуди вже переходять у партизанську війну. Мешканці сіл,  зневірені у можливості вибороти свої права у законний спосіб, у відчаї  переходять до фізичного знищення порушників їх права на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Сподіваємося, що європейські цінності, які лежать в основі політик ЄБРР, не дозволять і далі спрямовувати кошти на підтримку корупції в Україні через фінансування українських агрохолдингів, зокрема «МХП», які тільки імітують діалог з громадами та продовжують наживатися за рахунок екологічних злочинів, відбираючи майбутнє наших дітей. Ми вимагаємо припинити кредитування великих агрохолдингів, доки вони не нададуть громадськості та інвесторами доказів про дотримання вимог природоохоронного законодавства та реального зменшення їх впливу на довкілля.

«Ми не виступаємо проти бізнесу в Україні. Ми виступаємо проти зухвалого порушення санітарних норм, екологічного законодавства та прав людини промисловим тваринництвом, яке може дозволити собі бути безкарним завдяки великим грошам, що інвестуються міжнародними фінансовими установами та, зокрема, ЄБРР», – зазначила Вікторія Льовкіна, координатор кампанії «Зробимо крок назустріч сталому тваринництву!» громадської організації «Голос Природи».

Євген Колішевський, виконавчий директор ГО «Голос Природи»

Контактний телефон: 067 681 13 16