Так вже співпало, що 53-й тенісний турнір імені Михайла Прокоповича Аношкіна в нинішньому році проводився в День фізичної культури і спорту України. На п`яти літніх кортах і двох залах СК "Прометей" за нагороди і призи змагалися близько півсотні тенісистів із Кам`янського, Дніпра, Кривого Рогу і Запоріжжя.

Суддя республіканської категорії Григорій Васильович Никифоров (на верхньому фото крайній праворуч) увійшов в історію як переможець дебютного турніру. Цього разу він приймав участь в якості головного судді змагань. "Перший турнір відбувся 5 грудня 1969 року з ініціативи Михайла Прокоповича Аношкіна, - згадує Г.Никифоров, - Він запропонував в завершенні кожного року проводити змагання, в якому могли б грати ветерани любителі і професіонали тренери. Була встановлена градація по сумі віку тенісистів грають в парі. Аношкіну в той час було 62, а мені 22 роки. Тому ми входили в групу понад 80 років. У першому турнірі на корти вийшли 16 пар. В нашій парі я був як провідний, а Михайло Прокопович стояв біля сітки і повинен був підігравати мені. У фіналі ми грали проти Бориса Ульянова і Віктора Крившича. Ми легко виграли перший сет і були близькі, щоб швидко завершити і другий. Залишалося виграти один м`яч. І тут працівники спортклубу стали заносити в зал п`єдестал пошани. Побачивши це, у Михайла Прокоповича почався мандраж, він не міг ні подати, ні прийняти, навіть по м`ячу ударити. Ми потім ще майже півгодини мучилися, пока не обіграли суперників. Після турніру Аношкін видав "на горіхи" по повній голові спортклубу Миколі Гопкалову. Таким чином ми стали першими переможцями турніру".

У відкритті нинішніх змагань прийняли участь директори міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл Анатолій Івашина (СК "Прометей"), Микита Івашина (ДЮСШ № 1), Микола Маймур (ДЮСШ № 3). заступниця міського голови Світлана Колісниченко, начальник міського управління молоді і спорту Едуард Коряк. Вітаючи учасників змагань онука Аношкіна Світлана Колісниченко, нагадала присутнім про величезний вклад Михайла Прокоповича в розвиток інфраструктури міста, та тенісу зокрема. Вона разом з Едуардом Коряком вручили пам`ятні медалі всім найменшитм учасникам турніру. Не забули вручити медаль і сьогодняшньому імениннику Володимиру Кравченко.

Після офіціальної церемонії тенісисти продовжили турнір, який тривав майже весь світовий час дня. Юні тенісисти проводили одиночні змагання, ветерани грали в парах. По завершенню турніру всі призери отримали медалі, грамоти і набори тенісних м`ячів.

 

ПРИЗЕРИ

 

До 10 років

1 - Собко Данило (Кам`янське)
2 - Панченко Михайло (Кам`янське)
3 - Левченко Владислав (Кам`янське)


До 12 років

 

 

1 - Пікуш Архип (Кам`янське)
2 - Стахова Віра (Кам`янське)
3 - Печериця Артем (Кам`янське)

До 120 років

 

 

1 - Тараненко Олександр/Тараненко Леонід (Кривий Ріг)
2 - Олійник Олександр (Кам`янське)/Шарков Олександр (Дніпро)
3 - Тютюник Марія/Табакан Андрій (Кам'янське)

Понад 120 років

 

 

1 - Грінченко Микола/Мірошниченко Валентин (Запоріжжя)
2 - Варивода Сергій/Фомін Володимир (Кам`янське)
3 - Степаненко Світлана/Циганий Віктор(Кам`янське)

 

ДОВІДКА

Почесний громадянин міста Михайло Прокопович Аношкін, якому 14 жовтня виповнилося б 113 років, являється засновником тенісної школи в Дніпродзержинську (зараз Кам`янське). У 50-70-ті роки завдяки директору ПХЗ М.Аношкіну в місті для спортклубу "Прометей" були побудовані літні тенісні корти, стадіон "Перемога", легкоатлетична дитяча школа, палац тенісу з трьома кортами і трибунами на 800 глядачів, готель "Олімпія", Палац водних видів спорту. Михайло Прокопович виступав на турнірах до 75 років, виграючи багато разів в парі з Олександром Шипуновим.

Фотоальбом https://www.facebook.com/photo/?fbid=144645544926650&set=a.144649498259588

Текст Віктор КУЛЕНКО.
Фото В.Куленко, Е.Коряк.