Головний турнір року, чемпіонат України з шашок-64, відбувся з 18 по 26 вересня в Дніпрі.

На змаганнях виступило 47 спортсменів (29 чоловіків і 18 жінок) з дев`яти регіонів країни. Всього шашкістами Дніпропетровської області, які протягом семи днів боролися за нагороди в трьох програмах чемпіонату України, завойовано 8 медалей. Майже всі золоті нагороди, а це 5 з 6 можливих, в активі Фелікса Шепеля з Дніпра та Олени Короткої з Кам'янського!

Починався Чемпіонат України турніром з класичним контролем часу. Слід зазначити, що класична гра – це найпрестижніша програма. Вона є відбірковою на чемпіонати Європи та світу. Для визначення чемпіона країни, чоловіки билися в восьми турах, а жінки – в семи. Система проведення – швейцарська. Кожен учасник грав мікроматчі, що складалися з двох партій білим і чорним кольором шашок. На кожну партію було відведено час кожному гравцеві – по 40 хвилин з додаванням 15-ти секунд за зроблений хід. Майже кожен тур тривав до чотирьох годин.

У чоловічому турнірі до фінішу з однаковою кількістю набраних очок прийшли двоє шашкістів – майстри спорту Владислав Мазур з Харкова та Фелікс Шепель з Дніпра. Кращі додаткові показники були у харків'янина, він і став чемпіоном України з шашок-64 в 2021 році. Шепель був другим. Третє місце несподівано для багатьох завоював ще один дніпрянин – майстер спорту Анатолій Панченко. Крім завойованих нагород в турнірі були й інші приємні моменти. Один з них – виконання спортсменом з Кам'янського Андрієм Блохою нормативу майстра спорту. Здобутий цей результат був у боротьбі з гросмейстером і п'ятьма майстрами спорту.

У жіночому турнірі питань по чемпіонства не виникло. Національний гросмейстер Олена Коротка в останньому турі влаштовувала навіть нічия, якою вона і добилася. В черговий раз спортсменка з Кам'янського стала найсильнішою шашкісткою в Україні. Друге місце у киянки, майстра спорту Ольги Рейніш. Лише за третє місце була справжня боротьба. Вели її відразу чотири спортсменки, які завершили турнір з однаковою кількістю набраних очок. На жаль, додаткові показники відтіснили майстра спорту Віру Попругу, яка представляла Дніпро, на четверту позицію. Бронзовим призером ж з виконанням нормативу майстра спорту стала Альона Носарєва із Запоріжжя.

Турніри зі швидких і блискавичних шашок, з контролями ігор 15 хвилин + 10 секунд і 5 хвилин + 3 секунди відповідно, проводилися на вихідні. І тут шашкістам Дніпропетровщини було складно протистояти. Три медалі – дві золоті та одну срібну – здобули чоловіки. Майстер спорту Фелікс Шепель став чемпіоном в обох програмах, а майстер спорту Євген Івашко виборов друге місце в бліці. Ще два "золота" в актив спортсменів нашого регіону поклала гросмейстер Олена Коротка. Знову не пощастило Вірі Попрузі. У розподілі за місця з третього по п`яте, в "рапіді", вона за додатковими показниками опинилася на п'ятій позиції.

Крім вище зазначених спортсменів Дніпропетровську область також представили майстри спорту Микола Прокопенко та Грігор Овсепян (обидва з Дніпра), гросмейстер Ольга Губарєва, кандидат в майстри спорту Артем Зєбзєєв і першорозрядник Андрій Махонін (всі троє з Кам'янського).

На черзі чемпіонат України з шашок-100 серед чоловіків та жінок, який відбудеться в листопаді і також у Дніпрі.

ПРИЗЕРИ

Класична гра

Чоловіки

1. Мазур Владислав (мс, Харківська область) – 13з 16 очок
2. Шепель Фелікс (мс, Дніпропетровська область) – 13
3. Панченко Анатолій (мс, Дніпропетровська область) – 11

Жінки

1. Коротка Олена (гр., Дніпропетровська область) – 11з 14 очок
2. Рейниш Ольга (мс, м.Київ) – 10
3. Носарєва Олена (км, Запорізька область) – 8

Швидка гра

Чоловіки

1. Шепель Фелікс (мс, Дніпропетровська область) – 13з 16 очок
2. Мазур Владислав (мс, Харківська область) – 12
3. Нан Владислав (мс, Одеська область) – 12

Жінки

1. Коротка Олена (гр., Дніпропетровська область) – 11з 14 очок
2. Рейніш Ольга (мс, м.Київ) – 10
3. Олексієнко Лідія (мс, Харківська область) – 9

Блискавична гра

Чоловіки

1. Шепель Фелікс (мс, Дніпропетровська область) – 15з 16 очок
2. Івашко Євген (мс, Дніпропетровська область) – 12
3. Колін Олександр (мс, м.Київ) – 11

Жінки

1. Коротка Олена (гр., Дніпропетровська область) – 12з 14 очок
2. Макаренкова Юлія (гр., Харківська область) – 12
3. Лобанова Дар'я (мс, Харківська область) – 10