У Кам`янському 20 серпня відбувся одноколовий турнір вихідного дня з швидких шахів (рапід).

На майданчику біля входу в кіноконцертний центр "Мир" на протязі чотирьох годин дванадцять любителів стародавньої логічної гри виявляли хто ж з них найкращий. І ним після одинадцяти турів став Євген Цуканов (на фото), набравший 31 очко. Пунктом менше у другого призера Юрія Климарчука. Третім став Олександр Стрельник. Потрібно відзначити, що два дні тому Євген теж став переможцем турніру, який пройшов в лівобережному парку відпочинку. До речі, це був останній турнір в нинішньому році, який грався в парку.

34-річного Євгена Петровича Цуканова шахісти знають як голову, що очолював міську федерацію в 2014-2015 роках. "Моя мама, Наталія Борисівна Цуканова, після закінчення Донецького університету, по розподілу в 1982 році потрапила до Дніпродзержинська (нині Кам`янське) на металургійний завод. А будучи в декретній відпустці, вона поїхала в свій рідний Донецьк, де я і народився. Потім, разом уже зі мною, повернулася на основне місце проживання, - розповідає Євген Цуканов. - Виховувався я в лівобережному дитячому садку "Орлятко". Одинадцять класів на відмінно закінчив у ліцеї НІТ № 2. Шахами я зацікавився ще в першому класі, коли моя бабуся Тамара Зінов`ївна показала як ходять фігури. А першим тренером був Леонід Парфентійович Король. Після того, як секцію, де ми проводили заняття, перевели на другий мікрорайон, мені стало не зовсім зручно туда їздити. Тому я перейшов до Юрія Павловича Дірявки, який навчав нас в шаховому клубі, що знаходився в "Орляткові".

Після школи Є.Цуканов навчався в Дніпропетровському інституті залізничного транспорту. Але по основній спеціальності жодного дня не працював. "Моє призначення - промислове будівництво", - посміхаючись, пояснює Євген.

Як шахіст, Євген Цуканов зірок з неба не хапав. Але в 2005 році став чемпіоном міста серед юнаків. Поки ходив до школи, хлопець разом з братами Гавриловими брав участь у всіх турнірах "Снігової королеви". Тому по праву може вважати себе як першопрохідцем цих змагань, так і їх старожилом.

 

1 - Цуканов Євген (31)
2 - Климарчук Юрій (30)
3 - Стрельник Олександр (26)
4 - Максимів Геннадій (21)
5 - Козорог Андрій (18)
6-7 - Крікент Ігор (13)
6-7 - Налісний Василь (13)
8 - Черданцев Володимир (12)
9 - Іванін Михайло (8)
10-11 - Литвин Владислав (7)
10-11 - Петровський Володимир (7)
12 - Кузьминець Олександр (4)

Текст і фото Віктора КУЛЕНКА.

Фотоальбом https://www.facebook.com/photo/?fbid=139540442103827&set=a.139541252103746