Міжнародним днем кавуна вважається 3 серпня. Це свято, започатковане американцями, присвячене одному з найулюбленіших літніх фруктів, який відомий своєю соковитістю та солодким смаком. Дата святкування обрана невипадково, адже саме на початку серпня спостерігається пік збирання врожаю кавунів.

* Українське слово "кавун" походить від турецького kavun, тобто диня. А от з англійської назва watermelon дослівно перекладається як "водна диня". І це досить логічно, тому що кавуни на 92% складаються з води. Для порівняння, у тілі медузи води приблизно 95%, організмі новонародженої дитини – 80%, а дорослої людини – 65-70%.

* Батьківщиною кавунів є пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (як тенісний м’яч) і вагою близько 200 грамів. Понад 4000 років тому кавуни почали вирощувати в Стародавньому Єгипті, про що свідчать знайдені в єгипетських гробницях зображення і насіння кавунів. У Західну Європу кавуни завезли в епоху хрестових походів приблизно 700-900 років тому. Сіяти кавуни, а не ввозити з інших країн, почали тільки в середині 17 століття. У той час кавуни не їли свіжими. Поки їх тривалий час доставляли з-за кордону, вони втрачали свіжість і ставали непридатними для вживання в свіжому вигляді. Тому кавуни їли тільки після тривалого вимочування і варіння в цукровому сиропі з прянощами і перцем. Кавун треба їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Сьогодні існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу.

* На Херсонщині встановлено 2 пам’ятника кавуну — в місті Гола Пристань та на трасі, що веде з Дніпропетровської області (від Кривого Рогу і Нікополя) на південь, біля села Осокорівка Нововоронцовського району. Щорічно в кінці серпня на Херсонщині в місті Гола Пристань, проводили фестиваль “Український кавун — солодке диво”. 2022 року мав відбутися 19-й фестиваль, однак через окупацію зробити це було неможливо.

* Солодкість кавуна вимірюють за 12-бальною шкалою Брікса.

* Денсуке (сорт) — є найдорожчим кавуном в світі. Це кавун вирощується на Хоккайдо (Японія). Вважається, що в Індії вирощують самий незвичайний сорт кавунів. Їх вирощують в гамаках, розвішаних над водою. Дно вистилають мохом, потім заповнюють мулом і висаджують розсаду. У таких умовах плоди виростають просто неймовірних розмірів. Збирають урожай з човнів. Рекордсмен по кількості найдивніших сортів кавунів — Японія. Тут вивели кавуни різної форми — кубічні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-малятка — діаметром до 10 см. У В'єтнамі існує цікава традиція. Під час святкування в'єтнамського Нового року (“Тет”) на стіл завжди подають кавуни. Вважається, що червоний колір кавуна символізує удачу. А кавунове насіння вживають як закуску.

* Середня вага кавуна коливається від 5 до 10 кг, хоча буває менше і більше. А найбільший кавун в світі було вирощено в США. Американський фермер Ллойд Брайт з Арканзасу в 2005 році виростив кавун сорту Кароліна-Кросс (Carolina Cross) вагою 122 кілограми! Навесні 2006 року цей кавун був занесений в Книгу рекордів Гіннеса. Однак, крім величезних кавунів, існують ще й карликові кавуни. У Південній Америці вирощують маленькі кавуни довжиною всього в 3-4 сантиметри, звані Pepquinos. За смаком вони нагадують свіжий огірок і часто використовуються в дорогих ресторанах для приготування різних салатів, щербету або як закуска. Існують такі солодкі ласощі, як нардек, або кавуновий мед. Для його приготування кавуновий сік довго випарюють на повільному вогні, поки він не загусне і не набуде консистенції меду.

 Відео https://www.youtube.com/watch?v=C_0xoqexcaY&t=93s