SMI 3

 

Дихати, щоб жити!

«Кам’янчани мають право дихати чистим повітрям!» – під таким гаслом в Кам’янському (Дніпродзержинську)активісти організації «Голос Природи» продовжують збирати підписи городян під зверненням до Міністра екології з вимогою вжити заходів для скорочення наднормативних викидів на Дніпровському металургійному комбінаті (далі - ДМК). Вуличні акції були організовані 20, 21 і 22 вересня 2018 року. В ході акцій активісти поширювали листівки, що розповідають про вплив промислових викидів на здоров’я людини. За підсумками акції було зібрано більше одної тисячі підписів, що наочно свідчить про те, що проблема забруднення повітря є дуже актуальною для жителів Кам’янського. У вуличних акціях взяли участь прихильники і активісти організацій «Голос Природи» і «Сила громади Кам’янського». Збір підписів триває, подробиці можна уточнити в організації «Голос Природи» за телефоном:067 681 13 16.

Брудне повітря небезпечне для життя!

Промислові викиди в атмосферу становлять серйозну небезпеку для життя людей. Опоненти «Голос Природи» поширюють думку про те, що кам’янчани вже давно адаптувалися до забрудненого повітря, а графіт і пил не становлять серйозної загрози для здоров’я. Кам’янське завжди був містом з важкої екологічною ситуацією. Багато городян справді звикли до промислового смогу, однак це не означає, що брудне повітря перестало негативно впливати на здоров’я. Всі авторитетні наукові дослідження останніх років, зокрема, дані Всесвітньої організації охорони здоров’я ООН, доводять, що саме якість повітря є головним фактором, який впливає на здоров’я і тривалість життя людей. Те, що в Кам’янському показники викидів по пилу і графіту перевищують гранично допустимі концентрації (далі – ГДК), не потрібно доводити, цей факт підтверджується результатами офіційних досліджень. Згідно з офіційними даними, 80% всіх викидів у атмосферу в Кам’янськомуприпадає на Дніпровський металургійний комбінат (далі – ДМК). Дані досліджень стану повітря підтверджують, що саме викиди ДМК є причиною перевищень ГДК по пилу й іншим забруднювачам.

ДМК потрібно не закривати, а розвивати!

В ході вуличних акцій зі збору підписів проти наднормативних викидів ДМК багато городян висловлювали думку, що металургійний комбінат потрібно закрити, як безперспективне підприємство. Організація «Голос Природи» вважає, що думка про те, що у ДМК немає майбутнього, є помилковою. Однак, те, що сьогодні власник підприємства не хоче вкладати кошти в модернізацію виробництва і скорочення викидів, наштовхує на сумні думки. Цілком можливо, що власник «вичавлює останні соки» з підприємства з тим, щоб в кінцевому рахунку покинути його і весь робочий персонал напризволяще. На думку «Голос Природи», щоб зберегти робочі місця, місцева влада повинна звернутися до уряду з ініціативою повернути ДМК у власність держави з тим, щоб надати можливість викупити його новим власникам, зацікавленим у розвитку підприємства. На даний момент організації «Голос Природи» і «Сила громади Кам’янського» готують пропозиції щодо екологічної ситуації в Кам’янському, які будуть адресовані безпосередньо меру міста.

Євген Колішевський, виконавчий директор ГО "Голос природи". Тел.: 0677811316