11IGP9850

У Кам’янському розпочаті роботи зі зниження ризику локального підтоплення на нових локаціях, що розташовані на вулицях Нікопольська і Булавіна. Ці ділянки були відібрані організацією «Голос Природи» на підставі звернень місцевих жителів і рекомендацій керівництва департаменту житлово-комунального господарства. Роботи з відновлення зливових систем на цих локаціях планується завершити до середини січня 2017 року.


Жителі вулиці Нікопольська доведені до відчаю

Організація «Голос Природи» з самого початку реалізації проекту «Адаптація Кам’янського (Дніпродзержинська) до зміни клімату: зниження ризику локального підтоплення» проводила огляд стану зливової системи на вулиці Нікопольська. Будинки, розташовані на цій вулиці, систематично підтоплює протягом декількох останніх років. Жителі налякані тим, що в підвалах тривалий час стоїть вода, це може привести до просідання фундаменту і руйнування будинку. Спроби самостійно боротися з підтопленням не дали позитивного результату. Деякі мешканці, доведені до відчаю, лякали депутатів і чиновників погрозами самоспалення прямо на сесії міської ради. На щастя, тепер немає необхідності в таких відчайдушних вчинках. На думку підрядників (ТОВ «АКВАТЕХ»), проблема відведення дощової води за адресою вул. Нікопольська/40 буде вирішена повністю.
«Ми хочемо не просто відновити зливову систему на вулиці Нікопольська. Враховуючи рекомендації наших партнерів ТОВ «АКВАТЕХ», ми плануємо в якості експерименту встановити приймальний колодязь литого типу з водонепроникним дном. У Кам’янському таке обладнання буде встановлюватися вперше. Колодязі з водонепроникним дном доцільно встановлювати поблизу житлових будинків для того, щоб повністю виключити ймовірність підтоплення будівель», – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор екологічної організації «Голос Природи»

На вулиці Булавіна доведеться боротися з підтопленням комплексно

2222IGP9840

Жителі вулиці Булавіна були одними з перших, хто відреагував на конкурс організації «Голос Природи» і подав заявку на участь у проекті. Після попереднього огляду стало зрозуміло, що це одна з найскладніших ділянок. Практично всі будинки на цій вулиці постійно підтоплює, як під час дощів, так і в суху погоду. Під час першого огляду представники «Голос Природи» не одразу змогли розібратися у всіх причинах проблеми. При візуальному огляді складалося враження, що причиною підтоплення є високе розташування ґрунтових вод. Повторний огляд цієї локації здійснювався розширеним складом робочої групи, що складалася зі співробітників департаменту житлово-комунального господарства, представників ТОВ «АКВАТЕХ» і організації «Голос Природи». Після детального аналізу проблеми стало зрозуміло, яким чином можна допомогти жителям вулиці Булавіна. Виявилося, що необхідно не тільки прочистити канали відкритого типу, а й відновити відведення води з озера по вулиці Лікарська. Це озеро розташоване вище, ніж вулиця Булавіна. Порушення відведення води призвело до того, що озеро переповнюється щоразу після випадання опадів і в результаті відбувається підтоплення будинків і вулиць, розташованих нижче.
«На вулиці Булавіна планується очистити зливову систему відкритого типу протяжністю більше 200 метрів, а також прочистити колектори, які з’єднують канали між собою. Жителі вулиці Булавіна були приємно здивовані результатами виконання робіт з перших днів розчищення каналів. Вперше за останні роки вони побачили, як з їх дворів пішла вода», – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор екологічної організації «Голос Природи».
Реалізація практичних проектів з ремонту й відновлення зливових систем в Кам’янському стала можливою завдяки проекту Climate Forum East II та фінансовій підтримці Європейської Комісії, Австрійського Агентства з Розвитку, Австрійського Червоного Хреста і Національного екологічного центру України.

Євген Колішевський, виконавчий директор ДГЕО «Голос Природи»

Контактний телефон: 067 681 13 16