Пресса1

У Дніпропетровську боротьба з МАФами торкнулася і торгівців преси, які не мають можливості тепер вести свій бізнес. У першу чергу, мова йде про центральні райони Дніпропетровська. Про це під час прес-конференції у обласній організації НСЖУ заявили представники реалізаторів преси і заступник директора газети «Днепр вечерний» Андрій Кукушкін.
«Ми хочемо привернути увагу міської влади до проблем торгівлі пресою в центрі міста. За останні роки невпинно зменшується кількість точок, де можна придбати видання. Закрилась мережа кіосків Укрпошти і понад 20 точок продажу газет, які знаходились в центрі Дніпропетровська. Натомість кіоски, які, наприклад, продають каву, навпаки відкриваються. На Європейській площі продають квіти, овочі, а палатки з пресою демонтували», - підкреслив заступник директора газети «Днепр вечерний» Андрій Кукушкін.
Як зазначили спеціалісти, торгівля пресою – це складний та фінансово затратний бізнес, який вибудовується роками. Багато часу потрібно, щоб точку з продажу преси знали люди, купували там газети. Якщо її перенести на 100-200 метрів, громадяни її вже не знайдуть. І завтра ті, хто хотіли купити газету, або відмовляться від неї, або замінять її телебаченням.
На їхню думку, вихід з цієї ситуації - особливі умови для підприємців, які продають газети. Наприклад, у місті Дніпродзержинськ створили мережу комунальних кіосків преси. А у Європі продаж преси у центрі міста – звичайна практика.
Павло Малинін понад 5 років займається торгівлею газет та журналів. Свого часу у підприємця було до 20 торгових точок, зараз залишилось 8, дві з яких закриті. «У 2015 році я знову подав документи на продовження права торгівлі, але мені було відмовлено. Крім того, я двічі звертався до КП «Благоустрій» та просив розробити схему, відповідні документи, в яких було б було прописано, де я можу стояти зі своєю палаткою, а де – ні. Та головне те, що зараз діє постанова Верховної Ради України, згідно з якою існує мораторій на демонтаж кіосків, які продають пресу», - зазначив Павло Малинін.
На думку депутата міської ради Олександра Лигіна, проблема благоустрою міста запущена. Ми маємо дилему - потрібно, аби розвивався місцевий бізнес і водночас було комфортно всім мешканцям міста. Газети та журнали – це соціальна складова, тут необхідно співставити інтереси городян, підприємців та навести порядок з МАФами. Дозволи на торгівлю видаються в незрозумілому для людей порядку. Підприємцям, які розповсюджують пресу, раджу об'єднатись, створити асоціацію і звернутися у профільну депутатську комісію», - зазначив Олександр Лигін.