1449591018 5281 p 08 img 0002

 Демобілізація у військових частинах планується на кінець березня. Та поки триває війна на сході України, військових, які майже рік просиділи в окопах та простояли на блокпостах, потрібно знову кимось замінити.

Після майже двох років війни, в якій загинули тисячі українців, що раніше ніколи не тримали у руках зброю і не мали жодного бажання стати військовими, нині військові комісаріати, намагаються робити ставку на вмотивованих людей, які хочуть воювати.

Добровольців на військову службу набирають за контрактом. Збільшивши зарплату до семи тисяч гривень та розширивши соціальний пакет для контрактників, комісаріати у такий спосіб намагаються привабити чоловіків.

Сподіваючись, що нові умови військової служби за контрактом зацікавлять людей, які повернулися з АТО або ж безробітних, у Генштабі хочуть укомплектувати військові частини такими військовими. До кожної області навіть довели рознарядку, скільки потрібно набрати контрактників. І, якщо їх таки наберуть, то чергову сьому хвилю мобілізацію, можливо, не доведеться проводити.

Військовослужбовцям-контрактникам обіцяють не одноразові, а постійні виплати, повний соціальний пакет, а ще грошову компенсацію за винайм житла.

З початку 2016 року грошове забезпечення військовослужбовцям, які служать за контрактом, залежно від звання становить від 7 до 16 тисяч гривен. Така зарплата, якщо служба проходить у військовій частині. За перебування у зоні АТО є надбавки. Наприклад, військовослужбовці незалежно від звання отримуватимуть поза смугою зіткнення – 1200 гривень. Безпосередньо на передовій – 4200 гривень.

За даними Генштабу, в Україні вже набрали близько шести тисяч контрактників. Працівники мобілізаційних підрозділів сподіваються, якщо і надалі набір за контрактом відбуватиметься такими темпами, чергову хвилю мобілізації, вже не потрібно буде оголошувати. Та остаточно стане відомо, чи змогли військкомати набрати достатню кількість контрактників, наприкінці березня.

Демобілізацію запланували на кінець березня – початок квітня

Призвані на військову службу за мобілізацією під час четвертої хвилі військові не можуть дочекатися звільнення. Цей процес може відбутися тільки в тому разі, коли їм знайдуть заміну.

У Генштабі запевнили, що нова хвиля демобілізації військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ) відбудеться наприкінці березня – на початку квітня 2016 року. Про це заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко. Військових замінять контрактниками.

– Загалом уже оформлені та проходять підготовку, а дехто вже перебуває у військовій частині, 2,5 тисячі контрактників, – зазначив В. Муженко. – Ще близько 4,5 тисячі оформляють документи. Тобто з 1 січня, станом на 8 лютого, близько 6 тисяч виявили бажання служити за контрактом, - сказав начальник Генштабу. – І що більше буде військових за контрактом, то меншою буде необхідність у мобілізації.

Ольга МАКСИМЮК

Джерело http://vidido.ua 

Фото http://tyachivnews.in.ua