entry1008273937

Рівненська обласна рада відхилила звернення державних та приватних підприємств, які хотіли отримати у своє володіння 35 тис. га бурштиноносних ділянок, повідомляє http://www.informator.news/afera-na-milyard-provalylasya-yak-rivnenska-oblrada-zrujnuvala-shemy-burshtynovoji-mafiji/

На сесії 23 лютого Рівненська обласна рада відмовила у виділенні землі підприємствам, які хочуть видобувати бурштин в області. ПАТ “ДАК Українські поліметали” та ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси” намагалися отримати дозволи на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно – промислову розробку бурштину. При цьому, Держслужба геології та надр України напередодні сесії відкликала заяви на видачу спецдозволів для “Надра – Спецленд Ресурси”, а на засіданні президії облради директор ПАТ “ДАК Українські поліметали”, яким належить “Укрбурштин», Костянтин Лісничий, заявив, що теж звертатиметься до Держслужби, аби у столиці відкликали заяви на виділення 4 тисяч 767 гектарів у Сарненському районі.

Обласна рада не отримувала оригіналів листів про відкликання заяв, а тому голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук вирішив винести на розгляд депутатів питання про надання дозволів.

Депутати проголосували за відмову виділення землі обом підприємствам. “У столиці мають знати, що обласна рада нікому не дозволить збагачуватися за рахунок національного багатства. Обранці від громад також мають визначитися, чи підтримують вони громаду нашої області”, – заявив обласний голова.

У результаті, депутати проголосували проти виділення спеціальних дозволів.

Разом з тим, обласний голова звернув увагу на те, що столичним чиновникам необхідно відмінити зміни, внесені 16 грудня 2015 року до “Порядку надання спецдозволів на користування надрами”. За ними зобов’язують місцеві ради у 30-денний термін надавати відповідь компанії, яка подала заявку щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами, а по-суті видобуток бурштину. Якщо ж у цей час підприємство-заявник не отримає відповіді – вважатиметься, що депутатський корпус автоматично погодив видачу такого дозволу. Користуючись такою дірою в постанові практично будь-хто може видобувати “сонячний камінь”.

“Своє відмовою ми ще раз продемонстрували різним “ділкам”, що не дамо розкрадати землю на Рівненщині, – підсумував Володимир Ковальчук.

Нагадаємо, що ДАК “Українські поліметали” та нещодавно створене підприємство ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси” звернулися до Рівненської обласної ради через посередництво “Держгеонадра” з вимогою надання їм трьох ділянок з бурштином сукупністю 30 520 гектарів.

Скандальне підприємство ДАК “Українські поліметали” відоме своїми оборудками в області. У листопаді 2015 року, після набрання законної сили рішенням Господарського суду Рівненської області про припинення справи № 8/24 про банкрутство ДП “Укрбурштин”, повноваження щодо призначення керівництва ДП “Укрбурштин” в повному обсязі перейшли до директора ДАК “Українські поліметали” Костянтина Лісничого, якого називають протеже міністра економіки А.Абрамавічуса.

К.Лісничий призначив директором ДП “Укрбурштин” свого колишнього підлеглого по роботі в інвестиційній компанії “Сократ капітал” Олега Щекіна, який не має жодного досвіду роботи в сфері геологорозвідки та на гірничодобувних підприємствах. Окрім цього, О.Щекін не має досвіду роботи керівником державних підприємств.

Протягом листопада-грудня 2015 року на ДП “Укрбурштин” під керівництвом О.Щекіна та К.Лісничого не відбулося жодних обіцяних Лісничим позитивних змін.
Було звільнено більшість досвідчених спеціалістів та технічних працівників з підприємства, заборгованість перед підприємствами-підрядниками, які виконували геологорозвідувальні роботи досягла 600 тис.грн., а заборгованість перед бюджетом складає більше 2 млн. грн.

Результатом керівницітва О.Щекіна та К.Лісничого є те, що станом на січень 2016 року усі банківскі рахунки та майно ДП “Укрбурштин” було арештовано Державною виконавчою службою в рамках виконавчих проваджень, порушених на підставі заяв Пенсійного фонду та ДФС Рівненської області.

Більше того, на підставі звернень колишніх працівників ДП «Укрбурштин» порушено декілька кримінальних проваджень за фактами заборгованості по заробітнім платам перед працівниками, що виникла за період бездарного керівництва підприємством командою А.Абрамавічуса та К.Лісничого.

При цьому обіцяних Лісничим інвестицій для погашення боргів та розвитку підприємства залучено не було, та не було укладено жодних нових угод на виконання геологорозвідувальних та бурильних робіт на землях підприємства.

Таким чином, необхідні геологорозвідувальні роботи, передбачені планом робіт та спецдозволом ДАК “Українські поліметали”, не виконуються і згідно інформації отриманої з Мінекології, спецдозвіл на геологорозвідку на ділянці в 1027 га у Сарненському районі Рівненської області, який було отримано колишнім керівником ДП “Укрбурштин” П.Ніколаєнком, на даний момент під загрозою зупинення та скасування по ряду підстав, які виникли внаслідок непрофесійних дій нового керівництва підприємства.

ПАТ “ДАК “Українські поліметали”” відомі не тільки оборудками з незаконним видобутком бурштину, а й тим, що їх інтереси в судах представляє юридична фірма “Ario Capital Group”, яка захищає інтереси Росії в Україні, і розраховуються з юристами при цьому коштом бюджету.

Директора “ДАК “Українські поліметали” Костянтина Лісничого, як ми писали раніше, вважають протеже колишнього міністра економіки А.Абрамавічуса. Останнього також у свою чергу звинувачують у побудові схем щодо передачі контролю над видобутком українського бурштину литовськими компаніям. Так, впродовж листопада-грудня 2015 року пан Лісничий неодноразово відвідував Республіку Литва, де неофіційно зустрічався зі впливовими підприємцями у галузі видобування бурштину, начебто, з метою пошуку інвесторів, які готові інвестувати в розвиток бурштиновидобувної галузі України. Після цього у ЗМІ з’явилися звинувачення, що реальною метою цих поїздок та зустрічей було втілення в життя плану А.Абрамавічуса та К.Лісничого щодо повної передачі галузі видобування, обробки та реалізації бурштину в Україні під контроль підприємців з Литви в обмін на особисту участь Лісничого та Абрамавічуса в розподілі прибутків від такої діяльності іноземних підприємців.

Разом з ДАК “Українські поліметали” на рівненські землі претендує нещодавно створене підприємство ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси”. Підприємство зареєстроване у місті Рівне і вже більше року намагається відібрати собі бурштинові родовища на ділянках “Глухо-Островська”, “Чабель-Лінчинська” та “Мочулянська” у Березнівському районі Рівненської області загальною площею понад 30 тис. га.

В липні минулого року скандально відомий екс-міністр екології Ігор Шевченко перед своїм звільненням встиг виділити для новоствореного ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси” 50 тисяч га під георозробку в Рівненській області. Тоді народний депутат від об’єднання “Самопоміч” Ірина Суслова подала звернення до Генеральної прокуратури України з вимогою розібратись в ситуації із незаконного виділення ділянки для ТОВ “Надра – Спецленд Ресурси”. Також народний депутат звинуватила в корупції Олександра Оніщенко-Кадирова, який є фактичним власником даного підприємства. Фігурант звернення – Олександр Оніщенко-Кадиров людина одіозна. Він – колишній “регіонал” і член парламентської депутатської групи “Воля народу”.

Як нам відомо, в.о. голови “Держгеонадра” М.О Бояркін, який формально виступає посередником між підприємствами та Рівненською обласною радою, під час виділення перших ділянок для “Надра Спецленд Ресурси” заперечував своій вплив на облраду. Наразі Бояркін активно натякає, що не проти виділення для “Надра Спецленд Ресурси” нових ділянок під розробку. Вочевидь, держчиновник Бояркін і нардеп Оніщенко-Кадиров знайшли спільну мову.

Ця ситуація викликала бурхливу ситуацію на Рівненщині, населення якої вимагало від депутатів припинити грабіжницьке видобування бурштину у їхній області. Завдяки активній позиції депутатів Рівненської обласної ради багаті на бурштин землі регіону вдалося вберегти від розграбування.