Фото 1

26 січня  у Дніпропетровську розпочався навчальний семінар для аграріїв. Протягом трьох днів в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Точка росту» під егідою представництва Світового банку експерти компанії BASF (одного зі світових лідерів із захисту рослин) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC) навчатимуть 20 представників великих і середніх агрогосподарств Дніпропетровської та Запорізької областей, як за допомогою іновацій та додаткового фінансування більш ефективно управляти підприємством, підвищити його прибутковість.
Як зазначила координатор навчальної програми «Точка росту» компанії BASF в Україні Наталія Гаврилюк, подібний проект в Україні реалізується вперше і його основне завдання – забезпечити стабільний розвиток сільського господарства та зміцнити позиції України-експортера на міжнародній арені.
«Навчальна програма «Точка росту» стартувала в листопаді минулого року. Дніпропетровськ – це вже п’яте місто, де наші експерти надають учасникам тренінгу додаткові знання і навички з управління сільським господарством. Загалом, проект передбачає охопити 250 аграріїв – представників великих та середніх агрогосподарств, які націлені на покращення своїх бізнес-результатів», - розповіла Наталія Гаврилюк.
Освітньо-тренінгова програма включає в себе такі дисципліни як фінансовий менеджмент, маркетинг, бізнес-планування, управління ризиками та ефективне використання інноваційних технологій. Окрема увага приділяється практичним аспектам фінансування агробізнесу та успішній взаємодії між аграріями і банками, кредиторами, постачальниками та іншими партнерами. Навчання у так званому форматі відкритого майданчика, за словами організаторів, сприятиме налагодженню ефективної співпраці між аграріями та фінансовими партнерами.
«Протягом триденної інтенсивної роботи учасники тренінгу аналізуватимуть економічний стан свого господарства, розроблятимуть стратегії, визначатимуть цілі. Керівники господарств матимуть змогу також провести детальний SWOT-аналіз бізнесу, проаналізувати переваги різних джерел фінансування, а також визначити реальні потреби у залученні додаткового фінансування», - додав Тарас Висоцький, модератор заходу, представник асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Дніпропетровщина є стратегічно важливим регіоном в плані виробництва аграрної продукції – близько 10% валового збору в Україні пшениці, ячменю, насіння соняшнику припадає на регіон. Якщо враховувати всю аграрну продукцію загалом, то близько 8% виробляється у Дніпропетровській області. Цей показник є значно вищим за середній в Україні.
«Розробляючи навчальну програму «Точка росту», ми використали кращий міжнародний досвід та адаптували його до потреб українського агробізнесу. Ми сподіваємось, що знання і навички, отримані в результаті тренінгу, допоможуть виробникам у стратегічному плануванні та залученні фінансування для подальшого розвитку їх бізнесу», - наголосила Лія Сорока, керівник Програм IFC з розвитку фінансування аграрного сектору.