1ЖеняDSC 0318

"Люди, чи знаєте ви, які ви прекрасні? Ви не завжди творите тільки добро... але чесно, ви прекрасні" - ці слова стали епіграфом вечора, на якому молода дніпродзержинська письменниця Євгенія Яворська презентувала свою нову книжку "Алхімія долі".

Того вечора в The Beatles, клубі-кафе "Ліверпуль", говорили про книжку, яка є одою людям. Просто людям, які ходять вулицею, просто людям, які займаються своєю справою. Іноді вони люблять, іноді не люблять. Іноді хочуть кращої долі. Іноді вони щось змінюють у собі. "Ось саме про це йдеться у другій моїй книжечці "Алхімія долі", яку сьогодні ми для вас презентуємо", - говорить Євгенія Яворська.

АлхіміяDSC 0321

Євгенія Яворська перекладач з англійської мови, працює в Дніпропетровську в економічному журналі. "Тобто здається це взагалі ніякого відношення до літератури я в принципі і немаю, - розповідає Женя. - Але це тільки так здається, тому що за фахом я перекладач не тільки з англійської, а й української мови. Це вже був свідомий вибір, тому що я хотіла вивчати рідну мову. Я цього досягла. Важко чи ні, це вже інше питання. "Алхімія долі" це книжка, яка вже повністю вийшла українською мовою. Хоча починала я писати переважно російською. Взагалі ця книжка для мене стала таким собі марафоном. Оскільки мені зателефонувала член Національної спілки письменників, талановита поетеса, натхненниця та муза літературного клубу "VivArt" Марія Дружко і сказали, як хочеш, але тобі потрібна друга книжка. Ну, якщо треба то треба. Писалась книжка тоді, коли майже всі люди сплять. Взагалі мені пишеться краще ночами. Я співпрацювала з молодим художником Богданом Тарасовим, який для мене став такою собі знахідкою. Коли він показав свої малюнки для оформлення обложки, то я подумала, що Богдан мабуть прочитав мої думки. Все було так, як я і думала. Вхід в аптеку з незвичайними дверцятками, які впускають нас до чогось загадкового. Тому що пишу я в жанрі фентезі. До збірника увійшли новели та повість у жанрі фентезі. Це фентезі не в тому сенсі,до якого ми звикли. Тут немає, наприклад, ельфів, які чаклують. Можливо це можна віднести до жанру вуличного фентезі. Тому що дива творяться просто на вулиці, в маленькій аптеці. Ще я дуже вдячна редактору Анастасії Тепляковій, яка зробила величезну роботу, перелопативши двісті сторінок. Виправила все, що захотіла, сказавши: "Все круто!".

Про магічну цифру два, яка так потрібна Жені Яворській, розповіла Марія Дружко. "Тому що для вступу в Національну спілку письменників України потрібно бути автором двох книжок, - відкриває секрет Марія. - Як кожен молодий письменник ми з Женею дуже амбітні. Тож хочемо взяти нову вершину. І я думаю, що це вже скоро здійсниться, тому що Женю вже прийняли в Дніпропетровський осередок цієї спілки.

Катя ЮляDSC 0378

"Алхімія долі" - то не просто назва збірки прозових творів, гадаю, це один із векторів художнього, ба навіть духовного життя Євгенії Яворської. І хоча дівчина, на відміну від своїх напівфантастичних героїв, живе в абсолютно реальному світі, вона вірить у чудеса, у те, що кожен з насможе впливати на долі інших людей і всесвіту в цілому. Письменниця, перекладач, культурний діяч, волонтер... Які ще ролі та життєві завдання готова узятина себе ця амбітна, запальна юнка? Мабуть, вона і сама ще не знає того достеменно! Але точно переконана: "Слова... Найбільша таїна нашого існування. Усі наші слова матеріальні, треба дуже обережно висловлювати свої думки і бажання, бо вони можуть справдитися...".

ОбщееDSC 0440

Чудовий співак, поет, талановитий та харизматичний Олександр Посохов потішив слух присутніх своїми чудовими авторськими піснями під акомпанимент гітари.

ГитаристDSC 0352

"Коли закінчиться війна" - таку назву має відеоролик, знятий членами молодіжного літературно-мистецького клубу "VivArt", який вони продемонстрували глядачам.

 

 

Юлія Купіч, Катерина Кравченко та інші члени літературного клубу "VivArt" (в якому, до речі, Євгенія Яворська "творить" з 2008 року) привітали колегу по перу.

Завершився вечір автограф-сесією Євгенії Яворської. До речі, присутні мали змогу придбати і першу книжку Жені "Рецепт счастья", і другу "Алхімія долі".

АвтографDSC 0447

Текст: Віктор КУЛЕНКО.
Фотоальбом https://vk.com/album84493189_229671978