БулановаDSC_0572.jpg

Унікальна виставка малюнків на пташиному пір'ї і черепах тварин, відкрилась в музеї історії Дніпродзержинська. її автор художниця Яна Ясунас із Запоріжжя. "Незважаючи на те, що Яна закінчила біофак, вона не бачить свого подальшого життя без мистецтва, - сказала директор музею Наталія Буланова, представляючи автора експозиції. - Взагалі уже в самій назві "Перо Жар-птиці" якась втаємниченість, якась загадка, що відсилає нас до дитинства, казкового світу. І вона як найкраще відповідає тому, що представлено в експозиції. Тому що Яна працює з природним матеріалом перами птахів і черепами тварин. У неї є така можливість, тому що вона адміністратор виставки екзотичних птахів. Її живопис дуже тонкий і делікатний. Особливо вражає череп коня із зображенням козака, що дуже вписується в тематику, якою займається наш музей: козацтво і Мамай-фест. Мене вразило, що Яна в своїй творчості намагається дати життя тому, що вже є мертивим - черепам тварин, пір'ю птахів. Виставка крім того, що естетично витримана, ще закликає пофілософствувати про життя і смерть, про вічне і тлінне".

Перші відвідувачі змогли побачити більше чотирьох десятків оригінально оформлених експонатів. "В Днепродзержинск я привезла практически все свои экспонаты. Правда два находятся в частной коллекции у друзей. Решила порадовать ваш город своими работами. Тем более, что мы не первый год приезжаем к вам с экзотическими птицами", - пояснює майстриня. Це вже четверта персональна виставка Яни Ясунас. Перша пройшла не в її рідному Запоріжжі, а в Мелітополі.

Аналогів творчості, яка не має навіть спеціального терміну, а називаєтся просто, живопис на пір'ї, в Україні немає. "Насколько я знаю, в мире есть пять человек, которые расписывают черепа. И около десятка, работающих с перьями, - говорить Яна Ясунас. - В основном это американцы и жители Великобритании. Мое творчество началось довольно банально. Я собирала на выставке перья попугаев, кукушек, туканов и других птиц для своей коллекции. Однажды в интернете увидела, как американские художники расписывают перья индюков. И у меня промелькнула идея, а почему бы не использовать оперенье экзотических птиц. Первый рисунок я попробовала сделать на перьях попугая ары. Потом перешла на черепа. Я не брезгливая. Проучилась пять лет на биофаке, работала с животными. Поэтому держать в руках череп для меня это обычное дело. Для работы с первым черепом я долго искала тему. Нашла в фотографиях, которые делали с мужем во время поездки в Мексику. Поэтому моя первая работа на черепе сделана в мексиканском стиле".

КозакDSC_0594.jpg

ЖукиDSC_0581.jpg

ИнфузорияDSC_0590.jpg

 

КозаDSC_0598.jpg

Яна розповіла присутнім таємниці процесу творіння своїх шедеврів, якими фарбами вона користується, як готує до роботи пір'я та черепа. З гордістю показала свою першу роботу, виконану в техніці 3D. А також озвучила мрію попрацювати з черепом бізона, який вона знайшла на аукціоні в інтернеті.

ПолюванняDSC_0579.jpg

 

ТуканDSC_0573.jpg

 

DSC_0589.JPG

Текст: Віктор КУЛЕНКО.