Рушник і Шапочкіна

В музеї історії Кам'янського 11 травня на основі документів, фотографій, картин, особистих речей репресованих земляків відкрилася виставка "Затавровані режимом".

Нинішнього року виповнюється століття Великого червоного терору. Тому виставка присв'ячена людям, долям кам'янчан, які потерпали від військово-адміністративного та політичного пресування періоду 20-70-х років минулого століття.

Цифри

Розпочинається експозиція з рушника-пам'яті про тих, хто торував нам життя, загинувши свого часу. Як сказала організатор виставки, завідуюча науково-експозиційного відділу музею Ірина Шапочкіна, репресії торкнулися оїайже кожна сім'ї, абсолютно всіх верств населення, національності, віросповідання та статі.

Білоскурський

Жданови

Дранкович

Виставка сформована на свідченнях людей, які були у застінках в'язниць і таборів, та на спогадах їхніх родичів. Ми завжди задаємо питання: чому такі великі невинні жертви? Цифри різні. Згадуються про більше ста мільйонів радянських людей, знищенних тією терористичною машиною. Але навіть ця цифра не може розкрити долю бодай однієї людини. Чому це відбувалося? Спробуємо відповісти. Зміна влади, бажання керувати для того, щоб весь народ був рабами, ніхто не мав права думати, замислюватися і оцінювати позицію влади. Приходять більшовики з комуністичною ідеологією. Навіть коли говорили у свій час "Вся власть Советам", ніколи не було влади Рад. Це влада партії. Але навіть у партії влади не було. Була влада окремих вождів, які як павуки в банці їли один одного, і знищували тих, на чиїх плечах вони піднімалися і розквітали.

Бейгул

Крікент

Хатаєвич

Доля дуже багатьох засуджених та закатованих була таємницею для їхніх рідних. Навіть під час хрущовської відлиги, в довідках не повідомляли про дійсну смерть. Писали, що помер від хвороби або від нещасного випадку. І лише в наші часи, коли відкрились архіви КДБ, стало відомо за що і коли людей розстрілювали.

Шкребенко

Медсестри

Виставка "Затавровані режимом" працюватиме до 26 травня. Ціна білета на її відвідування для дорослих становить 10 грн, для дітей - 5 грн.

Текст Віктора КУЛЕНКА.