В музеї історії Кам`янського 18 серпня відбулася презентація книги "Українське козацтво в етнокультурному просторі Наддніпрянщини".

Поціновувачі історії, яки прийшли на презентацію, мали змогу перед її початком подивитися виставку Національної Спілки художників України "Маріуполь - душа України". До речі, виставка, на якій представлено близько 50 живописних та графічних робіт художників, доля яких пов'язана з Маріуполем, відкрилася днем раніше.

Директорка музею Наталія Буланова під час презентації видання представила деяких з її авторів, які знаходилися в залі, та подарувала їм книги. "У кожної книжки своя дорога до читача. І ця книжка, вірніше збірник наукових статей, не виключення. Гадаю, що присутні в залі, а переважна більшість це істрики, зможуть скористатися її матеріалами. Як ви пам`ятаєте, минулого року у нас відбувся Всеукраїнський, історико-культурологічний XIV Мамай-фест. Але ми змогли тільки зараз видати збірку досліджень п`яти секцій, яку ми зараз і презентуємо. По різному склалася доля учасників останньої конференції Мамай-фесту. Одні захищають Україну на фронті, а з деякими немає зв`язку", - сказала Н.Буланова.

Наталія Миколаївна повідомила цікавий факт. На обкладинці не зібраний образ козака, а реальна людина. "Під час акції "Ніч в музеї", мій чоловік робив фотоальбом. І коли ми його передивлялись, то сподобалася світлина, на якій зображений в козацькому одязі наш місцевий сучасник, краєзнавець Володимир Михайлович Дзюба. Гадаю, пану Дзюбі буде приємно ввійти в історію", - пояснила директорка музею.

Наталія Буланова коротко розповіла про Дніпродзержинське (а з 2017 року - Кам`янське) водосховище в дослідженнях археологів та історичній пам`яті мешканців.

В обговоренні книги прийняли участь заступник директора Криворізького історико-краєзнавчого музею Олександр Мельник (з розповіддю про козацькі зимівники Криворіжжя), старша наукова співробітниця цього ж музею Ірина Стеблина (збереження пам`яті про часи козацькі на Криворіжжі), старший науковий співробітник музею історії Кам`янського Євген Гаврилов (до питання про участь "чорносвиточників" у боях за звільнення Дніпродзержинська від німецько-фвшистських загарбників у вересні-жовтні 1943 року) та інші співавтори.

На фото: директорка музею історії Кам`янського Наталія Буланова і Валентина Галацька, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри філології та перекладу Дніпровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В.Лазаряна. 

Віктор КУЛЕНКО.